Tips: Wat te doen als een wild zwijn voor je staat?

Voorpagina » Toerisme » Tips: Wat te doen als een wild zwijn voor je staat?

Valkenburger John van Schyndel is medewerker van ‘Bos en Natuurbeheer’ en stuurde onderstaande tips wat te doen als een wild zwijn voor je staat? Vorige week bezochten zwijnen het trapveldje in Broekhem en beten een hond bij chalet Tivoli. Overigens is in het gebied in Broekhem-Zuid een aanlijnplicht nog steeds van kracht. Honden mogen er niet los lopen.
Met hun vlijmscherpe slagtanden, hun plompe bouw met korte pootjes en een gewicht dat kan oplopen tot 160 kg ziet een wild zwijn erg bedreigend uit. Met deze massa zou het dier het eenvoudig kunnen opnemen tegen de mens. Echter gevaar schuilt maar in 4 situaties.
Een ontspannen boswandeling. Plotseling komt een zeug met haar jongen uit de struiken en loopt over het bospad. In de verre omtrek geen mens te zien: veel mensen huiveren bij het idee. Echter diegene die op het bospad blijft wandelen, zal sporadisch een wild zwijn ontmoeten.
Wilde zwijnen zijn rustige dieren, niet agressief en “Ze hebben meer angst voor de mens”.
Geen wonder: De mens is de grootste vijand van de wilde zwijnen. Eigenlijk waren de wilde zwijnen overdag actief, echter door de dreiging van de jacht hebben zij hun activiteiten in de schemering en ’s nachts verplaats. Wilde zwijnen verbergen zich voor de mensen en zijn in principe ongevaarlijk. “Het risico te worden gebeten door een hond, is aanzienlijk hoger”.
De 4 gevaarlijke situaties!
1.
Zorg dat je niet in de buurt komt van de zeug en zijn jongen. Een zeug zal met haar leven de jongen willen beschermen. In het verleden was dit de periode tussen februari en april echter recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het gehele jaar door jongen worden geboren gezien de milde winters en het rijkelijke voedsel, vooral maïspercelen, dat voorhanden is.
2.
Het tweede gevaar zijn de gewonde wilde zwijnen. Dit zijn individuele wilde zwijnen die aangeschoten zijn door een jager of gewond zijn geraakt bij een auto ongeluk. Deze dieren zijn agressief en blijven aanvallen. Indien u zo een dier tegenkomt bedenkt u zich geen moment maar bel gelijk de politie.
3.
Het derde gevaar is het tijdsbestek dat de wilde zwijnen niet op u rekenen. Als de schemering intreedt en tijdens de nachtelijke uren tot 7 uur in de ochtend. Tijdens deze uren verwachten de wilde zwijnen niet dat ze in contact komen met mensen. Gebeurt dit wel kun je dezelfde reactie als bij mensen verwachten: De een valt onmiddellijk aan, de ander verschuilt zich.
4.
Het vierde gevaar zijn de dagen tijdens de droge warme zomermaanden. Deze dagen wordt doorgebracht op plekken waar voldoende dekking is en waar de dieren water (Geul oevers) hebben om in te zoelen. Het zoelen heeft twee redenen. Ten eerste kunnen de dieren niet zweten en dus is een verkoelend (modder-) bad geen overbodige luxe. Ten tweede worden door het nemen van modderbaden vlooien, luizen en teken verwijderd. Nadat de modder gedroogd is, zoekt het wilde zwijn een boom met een ruwe schors op en schuurt er met zijn flanken langs om de restanten van de opgedroogde modder te verwijderen. Dit soort plekken zijn vaak herkenbaar aan de lichte kleur van de opgedroogde modder en aan de plekken waar door het schuren met de slagtanden hars uit de boom naar buiten komt. (Zoelplekken zijn zichtbaar langs de Geul oevers echter ook rondom de waterpool aan de Prinses Beatrixsingel)
Wat te doen bij een ontmoeting met een wild zwijn!
Wetende dat in de gehele gemeente wilde zwijnen verblijven, zullen we bewuster een boswandeling moeten maken. M.a.w. goed luisteren wat er in je directe omgeving gebeurt. Zie je in de verte een wild zwijn draai dan gelijk om en loop in de richting waar je vandaan bent gekomen.
Staat een wildzwijn plotseling voor je neus, blijf rustig en het kan zo zijn dat het dier net zo snel vertrekt dan het gekomen is. Immers welk dier dan ook, het is moeilijk in te schatten wat het dier doet. Ga zeker niet het dier te lijf met een stok met daarbij hectische geluiden immers dan zal het dier agressief worden en dat gevecht zult u niet winnen. Het beste is dan direct omdraaien teruglopen en het dier in de gaten houden of nog beter direct verschuilen achter een boom.
Of je nu gaat wandelen, mountainbiken of joggen voor u als bosbezoeker geldt: Verlaat de bospaden niet voor uw eigen veiligheid. Indien u op de bospaden blijft kunnen de wilde zwijnen u beter beoordelen en zien u als niet vijandig. Door op de bospaden te blijven verstoort u ook niet de leefruimte van de wilde zwijnen. Voor hondeigenaren geldt houd gezien de sterk veranderde dieren wereld in onze bossen uw hond aangelijnd. Zou uw hond toch gebeten en of aangevallen zijn door een wild zwijn ga direct naar een dierenarts gezien de mogelijke zeer gevaarlijke bacteriële besmetting van de wonden. Nogmaals ziet u een individueel agressief wild zwijn dat continue aanvalt bel dan gelijk de politie.
John van Schyndel
Bos en Natuurbeheer.
Foto http://www.jagersvereniging.nl

← Vorig bericht

15 Mille voor alleen beklimming Geulhemerberg

Lijst met eicodes van eieren met te hoog fipronilgehalte

Volgend bericht →