Toch woningen op terrein van de Polfermolen?

Voorpagina » Toerisme » Toch woningen op terrein van de Polfermolen?

Het Valkenburgse college wil woningbouw toestaan op het terrein waar nu het sport- en recreatiecentrum de Polfermolen staat. Daarbij wil men de maatschappelijke voorzieningen die thans in het gebouw zitten, zoveel mogelijk laten terugkeren in een apart gebouw waarin ook de sporthal en een doelgroepenbad ondergebracht worden. Deze nieuwe richting heeft het college gekozen nadat duidelijk werd dat de marktconsultatie door bureau Brink niets heeft opgeleverd.
Acht partijen hebben zich bij Brink gemeld waarvan er vijf direct werden afgewezen omdat ze niet aan de randvoorwaarden die de gemeenteraad had opgesteld, voldeden. De overgebleven drie werden gewikt en gewogen. Conclusie: onvoldoende haalbaar met een hoog financieel risico voor de gemeente indien een van deze partijen de Polfermolen zou gaan exploiteren.
Enkele voorbeelden van mogelijke exploitatie:
vastgoed exploitatie met huidige maatschappelijke functies: concern kon geen harde cijfers overleggen, ook niet na herhaalde verzoeken daartoe;
bioscoop met veel vrije tijds mogelijkheden: grote aanpassingen van het huidige gebouw waarbij het zwembad tot bioscoop zou worden omgebouwd. Te hoge bezoekersaantallen geprognotiseerd.
gezondheidscentrum voor chronische aandoeningen zonder externe partijen die daar invulling aan konden geven. Theaterzaal ombouwen tot kantoorruimte.
Brinks beoordeelde de ingezonden voorstellen als onvoldoende haalbaar met een hoog risico.
Daarop stelde wethouder Remy Meijers voor om met die ene partij in de marktconsultatie die woningbouw voorstelde verder te praten buiten het kader van de marktexploitatie.
Nu al is duidelijk dat er geen sociale woningbouw komt, of levensloop bestendige woningen. Het college wil woningbouw in het verlengde van de bestaande appartementencomplexen in Diepengaerde. “Hoe het precies wordt ingevuld is vers twee”, aldus Meijers.
Er hangt nog steeds een besparing van 1,2 miljoen euro boven de gemeenteraad om daaraan invulling te geven. Komt de besparing niet uit de Polfermolen, dan moeten waarschijnlijk andere onpopulaire maatregelen genomen worden zoals belastingen verhogen tot het gestelde bedrag.
De raad ontvangt voor volgende week maandag – 2 juli – een voorstel met planning.
Foto archief TV Valkenburg

← Vorig bericht

Inspeelveldje officieel geopend

Gepresenteerde marktconsultatie Polfermolen online

Volgend bericht →