Traditie Sjaasbergergank erkend en beschermd.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Schin op Geul » Traditie Sjaasbergergank erkend en beschermd.

Gelovigen liepen een echte ‘baevaart nao de Kloes’.Door middel van het ondertekenen van de oorkonde door voorzitter Lou Pluymen, werd de Sjaasbergergank erkend immaterieel erfgoed. Deze notering in de lijst van het Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland is een hulpmiddel om de gemeenschappen te steunen bij het levensvatbaar houden van hun traditie.
De Jonge en Oude Nobele Schutterij uit Valkenburg was voor de 40ste keer aanwezig om de erewacht te vormen. Walram’s Genootschap, dit jaar 150 jaar jong, luisterde met het koor en de harmonie de H.Mis op die voorgegaan werd door pastoor Frans Mol van de parochie Schin op Geul.
Dit jaar werd de 213de Sjaasbergergank gevierd bij de 325-jarige Kluis. Van oorsprong is het een bedevaart en die traditie werd dit jaar weer in ere hersteld. Dat is een van de voorwaarden die verbonden zijn aan de opname van de ‘gank’ op de UNESCO-lijst.

Vanuit het kapelletje in Walem en vanaf de Drie Beeldjes in Oud-Valkenburg werd in processie een ‘mini-baevaart’ gelopen richting de Kluis op de Sjaasberg. Om 10.00 uur begon daar de openluchtmis in de zgn. ‘groene kathedraal van Walem’ die zeer goed bezocht werd door pelgrims.

Foto’s Sjir Jennekens en Fons Winteraeken, Tv Valkenburg © 2013

← Vorig bericht

Toch geen kruis voor in-/uitrit Op de Rysecamp?

Juni koud en zeer natte maand.

Volgend bericht →