Twee muurreclames tegelijkertijd onthuld

Voorpagina » Toerisme » Twee muurreclames tegelijkertijd onthuld

Donderdag 31 augustus 2017 is een bijzondere dag in de geschiedenis van de Stichting Teekens aan de Wand. Voor het eerste werden twee muurreclames tegelijkertijd onthuld. En dat aan de voet van Nederlandse beroemdste heuvel: de Cauberg. Het zijn de reclames uit Maastricht en Valkenburg.
Valkenburg aan de Geul als oudste Toeristenstadje van Nederland was al vroeg bekend en in trek bij de “gegoede Nederlandse burgerij”. Daarom werd de spoorlijn Aken-Maastricht, met een station in Valkenburg  in 1853 gerealiseerd.
Ook middenstanders uit Maastricht zagen het belang van Valkenburg en begonnen er te adverteren. Oude muurreclames van o.a. Maison Chic en Leijser Hermans piano’s zijn de voorbeelden van oude muurreclames.
In 1895 bracht koningin Wilhelmina met Regentes Koningin Emma een bezoek aan Zuid-Limburg. Zij logeerden in Kurhaus ’t Huis ter Geul (nu Parkhotel) in Valkenburg. Maastricht pakte toen in Valkenburg uit met haar toeristische highlights zoals de grot van de Sint Pietersberg, Ruïne Lichtenberg en Koningin Wilhelminaweg.
Rond 1910 werden de Maastrichtse highlights vervangen door Valkenburgse zoals het Romeinsch Rotspark te Geulhem, de Houten Uitkijktoren van de Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer, de Rotswoning Geulhem.
Voor de Stichting Teekens aan de Wand is er geen betere locatie te vinden om deze twee ’timpaan’-afbeeldingen zichtbaar te maken als op dit plein onderaan de Cauberg, op voormalig Maastrichtse grond.
De burgemeester van Maastricht, mevrouw Annemarie Penn te Strake onthulde ‘haar’ muurreclame terwijl haar collega van Valkenburg aan de Geul, Jan Schrijen, trots de Valkenburgse reclame onthulde. Gouverneur Theo Bovens was ook aanwezig.
Vanaf zondag ziet u in het programma TV Valkenburg Vandaag een verslag van deze onthulling.

← Vorig bericht

VVV Maastricht en VVV Zuid-Limburg bloggen Zuid-Limburg

Start restauratiewerk Ruïne aan kant Dwingel

Volgend bericht →