UCI fietslabel brengt verantwoordelijkheden mee

Voorpagina » Toerisme » UCI fietslabel brengt verantwoordelijkheden mee

“Recentelijk heeft Valkenburg zich bij de UCI kandidaat gesteld voor het UCI City Label. Een zeer prestigieuze prijs die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt. Valkenburg UCI World Cycle City, regio Limburg wordt dan toonaangevend en trendsettend in wereldwielerland”. Dat waren de woorden die waarnemend burgemeester Martin Eurlings donderdag 30 juni uitsprak nadat hij beëdigd was door gouverneur Bovens in de raadzaal.
Wij vroegen ons af: “Wat is dat voor een prijs en wat houdt die in?”
De Union Cycliste Internationale (UCI) heeft de UCI Bike City label ingesteld om steden en regio’s te ondersteunen en te belonen die investeren in de ontwikkeling van het fietsen en de bijbehorende infrastructuur nieuw leven ingeblazen. De eerste UCI Bike City label wordt volgende jaar toegekend aan Doha City, de hoofdstad van Qatar. Die stad mag voor de periode van vier jaar het embleem voeren.
Valkenburg aan de Geul zal die prijs ongetwijfeld de komende tijd uitgereikt krijgen. Wanneer is niet bekend. Het label is gebaseerd op de strategie van een stad die elite fietsen met UCI evenementen combineert en investeert in de wielersport. En voor iedereen toegankelijk.

Een UCI-team is opgericht om de steden en regio’s te ondersteunen om hen te helpen met het ontwikkelen en de plannen in de praktijk te vermarkten. Steden en regio’s worden beoordeeld op basis van een breed scala van criteria die aantonen hoe elite wielerwedstrijden het beste hand in hand kunnen gaan om doelen op de lange termijn iets te bereiken:
Ambitie van de strategie;
– Goede, degelijke
financiering;
Beschermde fietspaden;
Veiligheid voor fietsers;
– Fiets
opleiding en;
– De
elname voor iedereen;
– D
uurzaamheid;
– En de vooruitgang moet meetbaar zijn.

Met het binnenhalen van het label is Valkenburg aan de Geul er nog niet. Bovenstaande zaken zullen in de praktijk gebracht moeten worden binnen een termijn van een aantal jaren. Er is werk aan de winkel. Maar tevens een goed vooruitzicht voor de fietser in dit deel van Limburg/Nederland.
 

← Vorig bericht

Openbare bijeenkomst Kernoverleg Berg en Terblijt

Frans Stevens is 80-jaar lid Kurkapel

Volgend bericht →