Voor de achtste achtereenvolgende keer organiseert de Vereniging Mergel.nU de ‘Oktober Mergelmaand’. Dit jaar met als thema: ‘5000 jaar Mijnbouw in Valkenburg’. Het thema sluit aan bij ‘Het jaar van de Mijnen 2015’.

Zo’n 5000 jaar geleden werd in Valkenburg vuursteen uit de mergelondergrond gehaald. Door het graven van verticale schachten en horizontale gangen kon de mens vuursteenlagen bereiken en naar de oppervlakte brengen. Van die vuursteenbrokken werden bijlen vervaardigd. Op veel plaatsen in Valkenburg is de vuursteen winning zichtbaar.

Zo’n 2000 jaar geleden werd door de Romeinen mergel gewonnen in dagbouw. Rond 1200 gingen blokbrekers gangenstelsels graven waaruit mergelblokken werden gezaagd. Deze werden benut om het Kasteel van Valkenburg te bouwen. Ook kerken en andere monumentale gebouwen werden met mergel gebouwd.

In de Sibbergroeve wordt nog steeds mergel gewonnen. Hoofdzakelijk om ornamenten van monumentale gebouwen te restaureren. Onlangs is in Valkenburg de Geulpoort, met mergel uit deze groeve, gebouwd.

Het uitgebreide programma:

4 oktober  St. Rosa Mergelwandeling o.a. door Gemeentegrot.
Meer info: http://www.harmoniestrosa.nl

Museum Romeinse Katakomben: Beleef het verborgen Rome in een ondergronds labyrint! Programma op 23-24-25 oktober 2015.

Themarondleidingen Dwaal onder leiding van een deskundige gids door het unieke gangenstelsel van Museum Romeinse Katakomben en geniet van de bijzondere themarondleiding ‘Ondergrondse Schuilplaatsen’.

‘Secret Places’ Video art festival Eerste editie van een Video art festival waarbij een internationale selectie videokunstenaars en filmmakers hun visie laten zien op het thema ‘geheime schuilplaatsen’. De video’s worden vertoond in een mystieke ondergrondse ruimte.

Lezing ‘Onderaardse oorlogsfabrieken in Zuid-Limburg’ door geschiedkundige en auteur Jacquo Silvertant. Laat u verrassen door een indrukwekkende lezing over de verborgen oorlogsfabrieken: het imponerende verhaal over onderaardse Duitse fabrieken in het Geuldal.

Romeinse Lunch Combineer uw themarondleiding met een Romeinse lunch! De nabijgelegen Gasterij Koningswinkelhof zal u voor of na uw bezoek aan de katakomben verrassen met Romeinse lekkernijen, zoals de Sandwich ‘Januarius’ of de Luxe lunch ’Felix’.
Meer info op www.katakomben.nl

Ondergrondse schuilplaatsen; op zoek naar veilige plekken tijdens oorlogen door de eeuwen heen. Deelnemende grotten zijn: Gemeentegrot (Rendez-Vous), Mergelrijk, Sibbergroeve en Museum Romeinse Katakomben. Data: 23, 24, 25 oktober 2015.
Meer info: www.mergel.nu

Museum Land van Valkenburg t/m 15 november Out of the Dark. Een tentoonstelling met presentatie over de invloed die het mijnverleden op het landschap in Limburg heeft en de visie daarop door kunstenaars van toen en nu, in het kader van het Jaar van de Mijnen 2015 i.s.m. het Continium (Kerkrade) en Het Domein (Sittard) naar aanleiding van mijnsluiting 50 jaar geleden.
Een tentoonstelling over de ‘Steenkolenmijn Valkenburg’ in het kader van Het Jaar van de Mijnen 2015. Meer info: www.museumlandvanvalkenburg.nl
T/m 15 november Bokkenrijders. Tentoonstelling i.s.m. het Bokkenrijdersgenootschap over de feiten en de fantasie, de geschiedenis en de verbeelding van deze vermeende criminelen.
Stichting In onsen Lande van Valckenborgh zal op wo 21 en 28 okt. een lezing in Museum Land van Valkenburg houden met aansluitend een rondleiding met de titel: Vuursteenmijnbouw in Valkenburg. Meer info: www.iolvv.nl

ASP; Discover the unknown, grotbiken naar het werkfront van de blokbrekers in de Sibbergroeve. Meer info: www.aspadventure.nl

Cave Experience Gemeentegrot rondleiding met een indrukwekkende projectie van beeld met muziek. Meer info:www.caveexperience.nl
Kasteel van Valkenburg. Ontdek de verhalen van de aanvallen tegen – en de verdediging van de bewoners van het Kasteel in de Fluweelengrot en de Kasteelruïne.
Meer info: www.kasteelruinevalkenburg.nl

MergelRijk. Beleef alle verhalen over mergel en grotten en de vuursteenwinning. En bewonder de prachtige tekeningen, mergel- en zandsculpturen. Gratis; snuffelworkshop voor alle bezoekers en fossielen zoeken voor de kids. Meer info over het herfstprogramma: www.mergelrijk.nl

Lezingen in Museum Land van Valkenburg met beeldmateriaal over steenkolenmijnbouw met aansluitend een bezoek aan de Steenkolenmijn in Valkenburg door Stichting WIM. Combiticket mogelijk. Meer info: www.mergel.nu en  www.stichting-wim.nl
Steenkolenmijn Valkenburg. Ga op zoek naar Het Zwarte Goud en ontdek de wereld van de mijnbouw ondergronds. Meer info: www.steenkolenmijn.nl

Foto Fons Winteraeken, TV Valkenburg © 2015