Uitreiking van de Kunst & Cultuurprijzen.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Uitreiking van de Kunst & Cultuurprijzen.

Voordracht Stiena Ruypersring voor Jo van Aken, Kunstprijs Henri Jonas en Cultuurprijs Fanfare St.Cornelius.In de sfeervolle ambiance van het Valkenburgse Openlucht Theater werden op zondagmiddag 26 juni bij zeer aangename temperaturen De Kunst & Cultuurprijzen, de Alphonse Crolla prijzen en de nominatie Stiena Ruypersprijs uitgereikt. Voor de organisatie van deze barstensvolle Kunst & Cultuurmiddag was in handen van de Kunst & Cultuurraad Valkenburg en Kumulus Maastricht. De middag werd ook gebruikt om een groot scala aan optredens te presenteren, verzorgd door Kumulus, dansschool Joke de Backer en Jeugdkoor de Kinderköpkes uit Maastricht.

De Stiena Ruypersprijs komt voort uit de emensiepatiegedachte. Kandidaten die zich verdienstelijk hebben gemaakt of zich nog verdienstelijk maken binnen een breed maatschappelijk, sociaal en cultureel terrein voor een evenwichtige verdeling in het maatschappelijke verkeer, komen in aanmerking voor de Stiena Ruypersprijs. Vandaag is de nominatie op voordracht van de huidige drager van de Stiena Ruypersprijs Walter Duijzings bekend gemaakt. Jo van Aken werd voorgedragen vanwege zijn activiteiten bij Jeugd & Jongerenwerk Broekhem, het Sint Nicolaascomite, Beeldarchief Valkenburg, Tv Valkenburg en last but not least zijn vele werkzaamheden voor de KCR. De werkelijke overhandiging van de ring zal plaats vinden op de internationale vrouwendag 8 maart 2012.
De kunstprijs werd uitgereikt aan de Kunstkring Henri Jonas, een groep amateurkunstenaars uit Valkenburg en omgeving. Sinds 1950 is deze groep in meer of mindere mate actief op een hoog niveau met amateurschilderkunst. Naast de maandelijkse bijeenkomsten waar eigen werken besproken worden, houdt de kunstkring een eigen kunstmarkt (eind augustus), men organiseert een etalagetentoonstelling samen met de Valkenburgse detailhandel. Exposities in het museum en diverse andere openbare gebouwen. Sinds kort heeft men een eigen expositieruimte op de bovenverdieping van de Valkenburgse bibliotheek. De Kunstkring Henri Jonas is een kring om trots op te zijn. Ze dragen ertoe bij dat kunst dichter bij de mensen komt.
De cultuurprijs gaat naar Fanfare Sint Cornelius Schin op Geul door de bijzondere aanpak om de blaasmuziek ook bij de jeugd populair te maken te houden. Themaconcerten, met filmmuziek en het inzetten van populaire jeugdzanggroepen als Ritmic Group en uit eigen dorp Sister Act. Inhaken met kerst op de eeuwenoude tradities, maar ook in de hedendaagse beleving. Een aparte tribute aan de 125 jarige VVV en niet te vergeten het wedstrijdaspect waaraan Drumband en Fanfare de afgelopen jaren vrij intensief deelnamen. Dit vergt een enorme tijdsinvestering en opoffering van elk lid. Door een gemotiveerd bestuur en de muzikale directie werd dit samen et de leden naar diverse hoogtepunten gebracht. De fanfare werd landskampioen in drie opeenvolgende divisies. De drumband werd eerst Limburgs en daarna Nederlands kampioen. Kortom Fanfare Sint Cornelius is een geweldige winnar van de Cultuurprijs 2011.
De Alphons Crollaprijzen worden overhandigd aan de beste kandidaten van Kumulus muziekschool Heuvelland over het afgelopen jaar. Deze prijzen waren dit jaar bestemd voor
Een drietal winnaars. Marieke Huijnen Fagot
Marjolein Quodbach eveneens op fagot
Kelly Moonen gitaar.
De Alphonse Crollaprijzen werden uitgereikt door wethouder Bert Dauven, Wethouder Jan Bormans en Jan Tuinstra direkteur Kumulus.

← Vorig bericht

Extreem weer op komst.

Gaslek onder viaduct Hekerbeekstraat.

Volgend bericht →