Uitslaande brand oude protestantse kerk (continue updates)

Voorpagina » Toerisme » Uitslaande brand oude protestantse kerk (continue updates)

Dinsdagavond 18:40 uur: brandmelding in de Plenkertstraat. Het voormalige kerkgebouw van de protestantse kerk staat in brand. Binnen 10 minuten slaan de vlammen uit het dak. Donkere rook komt uit de toren van het gebouw. In het gebouw woedt een grote brand. De brandweer is met drie wagens, waaronder de ladderwagen uitgerukt. De brand is volgens de brandweer ontstaan in het achterste deel van het gebouw. Gelukkig was net voor de brand de wind gaan liggen.
Lees verder onder de foto’s!


In het gebouw zou volgens de politie niemand aanwezig zijn. Dat kan duiden op kortsluiting. In het gebouw is een Steakhouse gevestigd. De politie en de brandweer ontruimd de directe omgeving van het gebouw. De Plenkertstraat is afgezet voor alle verkeer. Dit vanwege de brand maar ook vanwege mogelijke asbest- en andere gevaarlijke stoffen die in de lucht terecht komen.
Update 19:08 uur
Er zijn twee brandweerwagens uit Maastricht ter assistentie opgeroepen en gearriveerd in de Plenkertstraat.
Update 19:20 uur
Politie heeft de Plenkertstraat afgesloten. Geparkeerde auto’s worden door de brandweer natgehouden om schade te beperken. Publiek wordt op afstand gehouden vanwege rookontwikkeling. De verwachting van de brandweer is dat de toren zal blijven staan.
Update 19:40 uur
Brandweer adviseert om in de omgeving de deuren en ramen te sluiten. Ook airco’s moeten uit.
Update 19:50 uur
Brandweer en politie adviseren om niet naar de Polfermolen te gaan, de repetitie van Kurkapel is geannuleerd.
Update 20:10 uur
Volgens sporters van de Polfermolen wordt de Polfermolen momenteel ontruimd vanwege mogelijke schadelijke stoffen in de blauwe rook in de Plenkertstraat.
Update 20:40 uur
Brandweer meldt: “In de nabij gelegen appartementencomplexen en in het uitgaansgebied worden geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. Mensen worden wel verzocht binnen te blijven. Nablussen in combinatie met geringe windsnelheid leidt tot rookverspreiding in de omgeving op straat niveau. Dit kan nog enige tijd duren. Advies blijft om ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te zetten.”
Update 20:55 uur
Er is een aanhouding verricht door de politie van een jonge vrouw die – zoals het officieel heet “ambtshandelingen” van de brandweer belemmerde. Ze is meegenomen. Later weer thuisgebracht. Over de oorzaak van de brand kan de politie nu nog geen mededelingen doen. De brandweer zegt hierover dat er een constructeur het gebouw zal bekijken zo snel als dit mogelijk is. De brand is onder controle, maar er is nog geen sein brandmeester gegeven. Het dak kan als verloren worden beschouwd. Er zijn metingen aan het begin van de brand geweest. Er was toen een heftige rookontwikkeling. Bij de appartementen en bij de Polfermolen zijn geen concentraties gemeten. De rook die in het begin richting het centrum van Valkenburg trok, zijn ook geen concentraties gemeten. In een later stadium is op straatniveau gemeten, ook dat leverde niets op. De brandweer heeft het gebouw als asbest verdacht bestempeld. Tot middernacht blijven de waarschuwingen van de brandweer van kracht. Morgenvroeg start het politie-onderzoek naar de oorzaak van de brand.
Update 22:05 uur:
Brand is meester, brandweer is bezig met het opruimen van de slangen. Het dak aan de zijkant van de toren wordt ontdaan van afgebrand materiaal. Inspectie onderzoek van de constructie zal plaatsvinden. Het gebied rond het gebouw is de gehele nacht afgezet vanwege asbest gevaar. De Plenkertstraat blijft de gehele nacht afgesloten.

Opname van Peter Majolein

Opname: Waldie Rutten

← Vorig bericht

Filmvoorstellingen Seniorenraad in 't Geboew

Voorzitter Valkenburgse Senioren treed af

Volgend bericht →