Uniek: hoogtewandeling romdom Valkenburg

Voorpagina » Nieuws » Sport » Uniek: hoogtewandeling romdom Valkenburg

In 2006 kwam een uniek project van de grondDe hierna omschreven wandeling kwam tot stand in samenwerking met de werkgroep “Niks aan de Hand” uit Valkenburg en de Gemeente Valkenburg a/d Geul.
Naast de bestaande gemarkeerde wandelroute`s in de gemeente Valkenburg aan de Geul heeft men gemeend de wandelaar met deze route te trakteren op diverse vergezichten vanaf de steilranden om de kern Valkenburg.
De route loopt veelal aan de hand van bestaande routes en paden rond Valkenburg. De wandeling is in 2 richtingen te belopen.
De totale wandeling bedraagt ongeveer 13 km
De naam Hoogtewandeling zegt al iets over het te lopen traject waarvoor gedegen schoeisel wel een pre is.
Als centraal punt is gekozen voor het plaatselijke VVV kantoor aan het Theodoor Dorrenplein. Op de overzichtskaart is te zien dat men op diverse plaatsen aan de wandeling kan beginnen. Wij hebben er voor gekozen om de wandeling te starten vanaf de uitspanning Tivoli in de Plenkertstraat.
Vanaf VVV kantoor richting Plenkertstraat naar uitspanning Tivoli:
U staat met de rug naar de ingang van het VVV kantoor, gaat naar links over de Geulbrug en meteen naar rechts langs de Geul en langs het kasteel Den Halder (onderdeel van de oude vestingstad Valkenburg). Komend aan de grote weg ziet U aan de rechterzijde een Zebra –oversteek ; ga daar overheen , dan naar rechts en op de hoek bij de ING bank gaat U links in U loopt deze weg af en bij de splitsing gaat U niet met het verkeer mee, maar rechtdoor de Oranjelaan in . U komt dan over een Geulbrug en direct daarna links in door een park (het Oda Park )
Voorbij de vijver met kunstwerk blijft U het pad langs de Geul volgen.Tegenover de ingang van pretpark de Valkenier gaat U naar links over de Geul (Polfermolen).
Bij de T splitsing gaat U naar rechts en komt U voorbij de prehistorische vuursteenmijnen, met de tijdbalk der eeuwen als leuning.
Dan voorbij de ingang van de Romeinse Catacomben loopt u rechtdoor tot aan een kruising van wandelpaden aan het eind van de geasfalteerde weg, daar ziet u de uitspanning Tivoli, startpunt van de hoogtewandeling
Wij willen u met deze handleiding een voorzet geven, het is mogelijk om deze wandeling op diverse plaatsen te starten vanuit Centrum Valkenburg.
Men zal zich dan wel aan de hand van de tekst op de route verder moeten inlezen.
DEEL I :
Wandelend aan de zuidzijde van Valkenburg van West naar Oost
Vanaf uitspanningTivoli volgt U eerst het rood/gele paaltje terug richting Valkenburg. (75m) Tussen het hoogegelegen gebouw Koningswinkelhof en het kleine mergelhuis (voormalig drinkwaterpompstation) gaat u rechts (rode paaltje)het Heytgrachtvoetpad in. Blijf dit pad van de rode route volgen, U arriveert op de top van de Cauberg.
Steek voorzichtig de weg over naar de hoofdingang van het Landal Green bungalowpark, U loopt rechtdoor naar het kasteelachtig rode hoofdgebouw.
Voor het hoofdgebouw (rode paaltje)gaat u even naar links en U loopt via een trap(met rood paaltje) langs het lage gebouw naar beneden, door het poortje de trap naar beneden en het draaihek (Tourniquet), dan komt u in een oude hoogstam-fruitboomgaard en volgt de rode paaltjes naar rechts en komt dan weer bij een Tourniquet op het parkeerterrein van de Model-Steenkolenmijn.
Wij steken de rijweg bij de oversteekplaats over en gaan rechts van de ingang van de Feestgrot (Hof van Daelhem). Hier gaat u het pad op en vervolgt de weg via de rode en blauwe paaltjes door het Vogelbos . Boven het Vogelbos gaat onze wandeling over van het rode naar het blauwe paaltje . U loopt deze weg door met in de verte de Wilhelminatoren. (aan uw linkerzijde heeft u schitterende vergezichten over Valkenburg ).
Op de verharde weg gaat u bij de kruising links het rode paaltje volgend naar de Wilhelminatoren, hier geniet u van een schitterend panorama over Valkenburg .U volgt het pad rechts af ( tussen de ingang van de Wilhelminatoren en de aankomst van de Kabelbaan ) en we volgen de rood/gele route, deze gaat een eind omlaag en wij houden bij het hekwerk rechts aan, achter het bos van Parkhotel Rooding (linkerkant) en aan de rechterzijde langs de ingang van het Sprookjesbos . U komt uit onder aan de voet van de Sibbergrubbe en gaat een 30 tal meters naar rechts en steekt de weg over.
Tussen huisnummer Sibbergubbe 3 en 5 loopt een smal pad links omhoog (de gele route) u blijft dit pad (steil omhoog) volgen; en draait (bij het bord natuurreservaat Gerendal) dan naar links af, aan het eind van dit pad (600 m) staat een rustbank vanwaar u een wonderschoon vergezicht heeft naar de Schaelsberg (dagzomende mergel), over de kastelen van Oud Valkenburg . (links Kasteel Schaloen, rechts Kasteel Genhoes en kerkje Oud Valkenburg) U volgt nog altijd de gele route!
Bij die genoemde rustbank, gaat U via een doorgang in de afrastering linksaf door het weiland naar beneden.
U gaat links af, richting de St. Jansboskapel en na 150m gaat u de provincialeweg (Oud Valkenburgerweg) over waarbij enige voorzichtigheid geboden is.
U komt nu in de oprijlaan van oude leilinden naar Kasteel Schaloen met aan de linkerzijde de Kasteeltuin. (gevestigd in de Schaloensmolen , een zg. Onderslagwatermolen). Zeker een bezoekje meer dan waard,(oude veld- en tuinbouwgewassen, Limburgse gebruiken).
Aan het einde van de oprijlaan houdt u rechts aan(gele paaltje) en loopt u door een prachtige beukenlaan richting “De Drie Beeldjes” (kathedraal in het groen). U heeft nu 5 km gelopen. Voor diegenen die nu moe en voldaan toch liever terug richting centrumValkenburg willen wandelen is er de mogelijkheid om vanaf “De Drie Beeldjes” linksaf te gaan en het Oosterwegvoetpad,richting Kasteel Oost te volgen dat u weer in het Centrum brengt.
Voor de echte doortrappers kan men de route vervolgen die nu over de Noordelijke rand van Valkenburg gaat en in het tweede gedeelte is beschreven.
DEEL II
Wandelend aan de noordzijde van Valkenburg van Oost naar West.
Vanaf de Kasteeltuin bij Kasteel Schaloen volgen we de geel/rode route in de richting van “De Drie Beeldjes” over de Geulbrug en vervolgen onze wandeling naar rechts !!!!. Na 60m is er een Y-splitsing en beide wandelpaden hebben een gele routeaanduiding.
Wij die de hoogtewandeling volgen gaan bij die Y splitsing links omhoog en verlaten de Geul en komen bij een onbewaakte overweg; steken hier over en blijven de gele paaltjes steil omhoog volgen.
Bij deze klim moet u zeker met regelmaat stoppen en vergeet niet om af en toe om te kijken want het panorama wat U hier ziet is geweldig (bij helder weer de kerk van Vijlen en nog verder richting Vaals tot zelfs Aken. Wij passeren de nog voor enkele jaren geleden bewoonde grot waar nu een hekwerk omheen staat en in de volksmond bekend staat als Daölkesberg (*Kauwtjes-berg = * Kraaiachtige) .
Wij vervolgen onze weg naar rechts en ook op dit pad hebt U een geweldig uitzicht over Schin op Geul en het Gerendal (orchideeëntuin)
Aan het einde van dit pad bij de T splitsing, verlaten wij de gele route en gaan wij linksom. U loopt over de weg die nog niet zo gek lang geleden werd aangeduid met : Mooiste panorama van Nederland !!! U bent nu aangekomen op de Schaelsberg met aan de linkerzijde een Kluizenaarswoning in de volksmond “De Kluis” genaamd(zeker gaan kijken!).
Wij vervolgen onze wandeling rechtdoor die met groene paaltjes is aangegeven en blijf deze volgen.
De vergezichten die U tegenkomt zullen u doen verbazen over het ‘betoverend” landschap met uitzicht over Valkenburg met zowel oude (Kasteelruïne) als nieuwe (Holland Casino) glorie triomfantelijk naast elkaar.
De weg gaat uiteindelijk omlaag en U komt bij een kleine spoorwegtunnel.
( opgelet!!; wandelaars, die iets fris willen gebruiken lopen wel even links onder dat viaduct door en U ziet links Kasteel Oost met aan het einde (50m) Het Koetshuis er is altijd gelegenheid voor een kop koffie of iets fris te gebruiken (speeltuin).
Onze wandeling gaat komend vanaf de Schaelsberg bij het viaduct rechtdoor en wij verlaten de groene route (dus vanaf kasteel Oost dan na de spoorwegtunnel meteen links ) richting Hoeve Euverem.
Bijna aan het einde van het asfalt (± 150 meter vóór Hoeve Euverem) ziet U aan de linkerkant in het veld een tourniquet (draaihek) waar u doorheen gaat en rechts langs het raster omhoog gaat. Dit pad is onderdeel van het bekende *Pieterpad.
*(langeafstandswandeling van Pieterburen naar St. Pietersberg Maastricht)
Blijf dit Pieterpad volgen tot u boven aan de verharde weg komt. Aan uw rechterzijde in de verte buurtschap Walem en links het bos van de Goudsberg. Bovenaan de verharding gaat u 10 m naar links en vervolgens rechtsaf de brede veldweg in.
Deze landweg komt uit op de grote doorgaande weg Valkenburg Klimmen (Hekerweg) in de buurtschap De Heek.
Wij vervolgen onze route naar links voorbij de Boschweg, steken waar mogelijk de weg over en blijven in westelijke richting uitlopen .Voorbij het laatste mergelwoonhuis nr 13, gaat er een bospad omhoog dat bekend staat als het Lommeleberg voetpad. Dit pad komt uit in de buurtschap Emmaberg waar de grote zendmast staat en
gaan bij de verharde weg aangekomen linksaf naar beneden tot aan de kruising provinciale weg Emmaberg (mooi uitzicht van de andere kant op Valkenburg). Bij T-splitsing gaat u linksaf
Bij de splitsing van Emmaberg /Nieuwe Weg en Heek staat een wegkruis .
Let nu heel goed op !!!! Wij moeten hier oversteken en onze weg (schuin rechts aanhouden) vervolgen via de landweg (Dorbeekweg) dit pad (300m) loopt ongeveer parallel met de Nieuwe Weg achter de woningen naar beneden tot aan de kruising Kloosterweg/Napoleonstraat.
Bij deze kruising met verharde wegen aangekomen gaat u rechtdoor de Napoleonstraat in.
Aan het einde van de Napoleonstraat steekt u over en komt u in een smal parkje langs de spoorlijn Maastricht Heerlen met aan uw linkerzijde het oudste station van Nederland!, Station Valkenburg .
Blijf dit volgen naar rechts tot aan de eerste spoorwegovergang,ga naar links de spoorwegovergang over en houdt rechts aan richting Cremerstraat . Aan het einde van de Cremerstraat bij de kerk van Broekhem steekt u over. U gaat de Koningswinkelstraat in en gaat op het einde bij de grote flats rechts voor langs de Statenlaan in en op het einde van de flats naar rechts .U bevindt zich op de Beatrixsingel waar u na 50 meter oversteekt en een voetpad naar rechts gaat langs een wegkruis en u weer door een geel paaltje uw route vervolgt.
Blijf dit voetpad volgen, houd links aan en u komt weer bij een Geulbrug die u oversteekt en op de Lijksweg brengt, na 100m komt u weer bij uitspanning Tivoli, waar men de benen kan strekken onder het genot van een hapje of drankje en voldaan kan terugdenken aan de vele mooie vergezichten waarop u bent getrakteerd.
En men toepasselijk kan zeggen:
“Wie sjoen os Limburg is……………………………………………………..”
Voor u samengesteld met veel plezier ,
De vereniging “ Niks aan de Hand”- Valkenburg
i.s.m. Gemeente Valkenburg aan de Geul
1 September 2006
Heeft U opmerkingen/suggesties,
deze zijn altijd welkom, mail dan naar w.kreutzer@valkenburg.nl

← Vorig bericht

Limburgse Winterkampioenschappen in Valkenburg

Nieuwjaarstreffen in Vilt

Volgend bericht →