Unieke Bijbelse kunstexpositie in Heiligdom Houthem

Voorpagina » Toerisme » Unieke Bijbelse kunstexpositie in Heiligdom Houthem

De Poolse kunstschilder Josef Jan Michnia, bij menigeen bekend vanwege de ietwat spichtige figuren op zijn kleurrijke schilderijen, dansend of vioolspelend, is een zeer religieus mens. Hiervan getuigt onder meer een collectie van 33 olieverf schilderijen van belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Jezus, zoals bijvoorbeeld “De bruiloft te Kana” en “Het laatste avondmaal”. In het Heiligdom van St. Gerlach zullen deze kunstwerken voor de eerste keer gezamenlijk geëxposeerd worden.
Michnia (1942) werd geboren in Opper-Silezië in Waldbrücken, als vijfde van zes kinderen. Hij begon al op jonge leeftijd te schilderen.  Als 13-jarige kreeg hij zijn eerste tekenles bij Pawel Schoblick, een oude dorpsschilder, die vooral religieuze thema’s ten behoeve van de plaatselijke Kerk schilderde. Deze brengt hem de eerste beginselen van het tekenen en de techniek van het schilderen van aquarellen bij. Helaas was het voor de jonge Michnia niet mogelijk naar een kunstacademie te gaan. De financiële middelen van zijn alleenstaande moeder, die haar man in de oorlog had verloren, waren daarvoor te beperkt. In plaats daarvan leerde hij in het beroepsonderwijs het vak van bankwerker. Toch verliest hij zijn droom van de kunst nooit uit het oog. Op 25-jarige leeftijd gaat hij, na zijn dagelijks werk de kunstenaar Marek Jennert assisteren. Hij krijgt daarna ook enkele opdrachten voor kerken in de regio. In 1988 besluit Michnia naar Duitsland te emigreren. Hij gaat in Rheydt en later in Mönchengladbach wonen. Na enige tijd gewerkt te hebben bij een ontwerpbureau waagt hij, succesvol, de stap naar zelfstandig kunstenaar.
De expositie van de 33 grote olieverf schilderingen in het Heiligdom van St. Gerlach richt zich behalve op volwassenen met name ook op jeugdigen. Zo worden alle leerlingen van de scholen voor primair en voortgezet onderwijs in het bisdom Roermond uitgenodigd om de expositie te bezoeken en zal er een kort lesprogramma voorhanden zijn. Elk kunstwerk zal worden voorzien van een korte beschrijving, waarin de kunstenaar een korte omschrijving van zijn gedachten bij het maken van het schilderij geeft.
Op Palmzondag 9 april 2016 vindt om 16.00 uur de opening van deze expositie plaats door mgr. Everhard de Jong, hulpbisschop van Roermond. Iedereen is van harte welkom.
Het heiligdom en de tentoonstelling is elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur, op zondag van 11.00-17.00 uur. in de Onderstestraat 1 in Houthem. Er wordt geen entree geheven. Een vrijwillige bijdrage voor de instandhouding van het heiligdom wordt zeer op prijs gesteld.
De schilderijen zullen tot half november 2017 te zien zijn.

← Vorig bericht

Ingezonden reactie over handhavingsartikel

Uitslagen amateurvoetbal van zondag 2 april

Volgend bericht →