Valkenburg aan de Geul nu (nog) een corona-eiland

Voorpagina » Nieuws » Valkenburg aan de Geul nu (nog) een corona-eiland

De aantallen besmettingen van het COVID-19 virus vallen in Valkenburg aan de Geul vooralsnog heel erg mee. Op 22 september is de stand: 1 besmetting. In de omringende gemeenten ziet er er anders uit. Maastricht telt 63 personen die een besmetting hebben opgelopen. Gulpen-Wittem daarentegen 6. Eijsden-Margraten 5 en Beekdalen telt 15 personen die COVID-19 onder de leden hebben.
Valkenburg aan de Geul is nu nog een corona-eiland. Echter de aantallen besmettingen lopen in het gehele land op.

stand 2020-09-22 Zuid-Limburg. bron rivm

Drukte in Valkenburg-centrum
Dat Valkenburg zo’n laag aantal besmettingen telt, is opmerkelijk. Het is de laatste tijd erg druk geweest in het toeristenplaatsje aan de Geul. De gemeente heeft dat bekend gemaakt. Vanwege de drukte en het niet te handhaven looppatroon dat begin juni is uitgezet, zijn alle borden en hekken in het centrum weggehaald. Burgemeester Schrijen sprak onlangs nog in een commissievergadering dat met de ‘r’ in de maand de griepvirussen komen opzetten. “Het coronavirus zal zich ook wel gedragen als een griepvirus,” aldus Schrijen. “In het burgemeestersoverleg heerste grote ongerustheid. Hopelijk komen we niet in de omstandigheden die we gehad hebben. Dan gaan we naar regionale maatregelen binnen de veiligheidsregio met sluitingstijden.”

Onderzoek luchtkwaliteit in Gemeentegrot
Burgemeester Schrijen zal binnenkort een beslissing moeten nemen of de ondergrondse kerstmarkt in de Gemeentegrot definitief doorgang kan vinden. Hij laat dit afhangen van de adviezen die hij via de politie, de brandweer en de GHOR ontvangt. “Met het nemen van die beslissing sta ik helemaal alleen,” hield hij de commissieleden maandagavond voor. Hilde Baaij van de PGP vroeg naar een onderzoek over de luchtkwaliteit in de grot. Daarop antwoordde Schrijen: “We hebben deskundigen proberen te strikken voor een onderzoek, maar die laten zich niet strikken. Er zijn geen gegevens van grotten. Valkenburg is uniek voor heel Nederland.”

sticker looproute

Gezondheid en afstand houden
Het eventueel afgelasten zal een flinke impact op de lokale economie hebben. Burgemeester Schrijen neemt de volksgezondheid in zijn beslissing mee.
Jef Kleijnen (VSP) is fervent tegenstander van een kerstmarkt in de Gemeentegrot. “Sla een jaar over. Plaats kraampjes in de straten van het centrum. Als de kerstmarkt in de grot wel doorgaat, geeft u het signaal af aan bezoekers dat het daar veilig is. Plus, bovendien ontstaat binnen wat nu ook buiten plaatsvindt. Bijna niemand houdt anderhalve meter afstand,” aldus Kleijnen.

← Vorig bericht

Dit jaar geen sjtraotkriete

Nog geen financiën voor renovatie weg door Vroenhof

Volgend bericht →