Valkenburg in het zicht van de vrijheid

Voorpagina » Toerisme » Valkenburg in het zicht van de vrijheid

Met deze titel geeft Jacquo Silvertant op donderdag 19 september om 19.30 uur zijn 3e lezing in de Heuvellandbibliotheek in Valkenburg. De toegang tot de lezing is gratis, doch aanmelden is verplicht.

Grendelpoort bewerking Jac. Diederen

De bevrijding van Valkenburg in september 1944 ging niet zonder slag of stoot. van 14 tot en met 17 september 1944 kwam de snelle opmars van de Amerikaanse troepen tot stilstand op de zuidhelling van het Geuldal, dat door de Duitsers als laatste natuurlijke barrière vóór de Duitse grens – met de laatste middelen die ze hadden – werd verdedigd. Het gevolg waren zware artilleriebeschietingen over en weer en gevechten in de straten van Valkenburg. Op 17 september 1944 trokken de Duitsers terug en rukten de Amerikaanse tanks verder op. Valkenburg was officieel bevrijd.
 
Gozewijnstraat bewerking Jac. Diederen

Na de bevrijding streken de Amerikanen neer in het Geulstadje. De grote kloosters en kastelen in en om Valkenburg leenden zich uitstekend voor het onderbrengen van ondersteunende Amerikaanse eenheden, zoals een groot militair ziekenhuis dat in het Ignatiuscollege kwam. Ook werd Valkenburg rest center. De toeristische infrastructuur van Valkenburg met zijn hotels, cafës, restaurants, zwembad en cinema zorgde ervoor dat frontsoldaten hier prima op kracht konden komen tijdens hun verlofperioden.
Tijdens de lezing van donderdag 19 september zal historicus Jacquo Silvertant al deze zaken belichten. Zijn nieuwe boek “Under an orange colored sky” over Valkenburg in het zicht van de vrijheid, zal dan ook te koop zijn.

← Vorig bericht

Dochter van chirurg 'evacuation hospital' naar Valkenburg

Volledige programma voor vrijdag 13 september 2019

Volgend bericht →