Valkenburg in principe bereid mee te werken aan erker Fransche Molen

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Valkenburg in principe bereid mee te werken aan erker Fransche Molen

Het college van b&w van de gemeente Valkenburg aan de Geul is in principe bereid zijn medewerking te verlenen aan het plaatsen van een erker aan de Fransche molen mits de Monumentencommissie akkoord is. Daarbij merkt het college op dat wel eerst het gehele wettelijke traject moet worden doorlopen voordat daadwerkelijk de vereiste monumentenvergunning kan worden verleend. De monumentencommissie heeft inmiddels een positief advies uitgebracht.
Het gemeentebestuur heeft oog voor het behoud van de monumentale waarde van de molen. Daarvoor is een lang traject doorlopen met veel discussies tussen de verschillende partijen. Doel was en bleef het behoud van dit mooie monument, maar het college wil ook rekening houden met de wensen van de aanvrager. De aanvrager wil graag een woning in het gebouw creëren die tegemoet komt aan de wensen van de toekomstige bewoners en dat is een woning met meer lichtinval. Het gemeentebestuur wil benadrukken dat de molen jarenlang als een bouwval het straatbeeld van de Lindenlaan heeft ontsierd. Zij is van mening dat de huidige renovatie een aanwinst voor de gemeente is. “Het toevoegen van een modern element met behoud van voldoende authenticiteit van het molengebouw, vinden wij daarom dan ook aanvaardbaar”, aldus burgemeenster Constant Nuytens. “Van bouwval geworden tot een juweeltje, de Fransche Molen is weer in ons midden. Het lijkt wel alsof monumenten, dan wel beeldbepalende panden steeds hetzelfde lot moeten ondergaan; eerst totaal verval, dan pas restauratie en volle glorie. Denk bijvoorbeeld aan het Chateau Sint Gerlach, de kademuren, Boslust, de Berkelpoort.”
De Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft nog niet geadviseerd. Het college heeft uiteindelijk een eigen verantwoordelijkheid om wel of niet met de adviezen van de monumentencommissie en de rijksdienst in te stemmen.

← Vorig bericht

Stichting Pepijn en Paulus gaat bouwen in Vroenhof

Hotelgasten besmet met legionella

Volgend bericht →