Valkenburg kiest voor monumentenverordening.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Valkenburg kiest voor monumentenverordening.

Wethouder twijfelt niet aan goede keuze van de lokale politiek.Werkgroep Niks aan de Hand ijvert, samen met het Cuypersgenootschap, voor een gemeentelijk monumentenbeleid in deze gemeente. Op dit moment ontbreekt het de gemeente Valkenburg aan de Geul aan wettelijke maatregelen om pandeigenaren te beletten om een beeldbepalend gebouw te slopen.

Op bijgaande voorbeelden van Niks aan de Hand, die maandagavond in de raadszaal getoond werden aan de commissieleden C.S.W.O. wil de werkgroep samen met het Cuypersgenootschap ervoor zorgen dat er een monumentenverordening wordt opgesteld.

Huidige eigenaren van beeldbepalende panden kunnen in de toekomst via de gemeente een deel van het restauratiefonds aanspreken om aanpassingen aan hun eigendom te financieren. Daarnaast kan de gemeente bestemmingen van panden aanpassen c.q. wijzigen zodat de waarde stijgt.

Op vragen van de commissieleden werd duidelijk dat niet alleen onroerend goed onder een monumentenverordening valt maar ook het Maternuspoortje in het centrum en het Joodse kerkhof naast de Dwingel.

In een volgende vergadering van de commissie C.S.W.O. zal een politieke discussie gevoerd worden, echter wethouder Bert Dauven (AB) is er nu al van overtuigd dat geen enkele politieke partij tegen zo’n monumentenverordening zal zijn.

Foto’s werkgroep niks aan de hand © 2013

KLIK HIER om de brief van het Cuypersgenootschap te lezen KLIK HIER om de reactie van de Niks aan de Hand te lezen.
← Vorig bericht

Project Baanweg Schin op Geul is bijna klaar.

Geulvallei-treffen op alle fronten een succes.

Volgend bericht →