Valkenburger Bryan Pisters beëdigd als Limburgse Jager

Voorpagina » Toerisme » Valkenburger Bryan Pisters beëdigd als Limburgse Jager

Valkenburger Bryan Pisters is woensdagmiddag beëdigd tijdens een plechtige, lange en koude ceremonie op het Theodoor Dorrenplein. Hij was één van de 18 jonge militairen die een voor een de eed of belofte aan het vaandel aflegden.
De broers John en Loe Pisters – geen familie van Bryan – ontvingen uit handen van wethouder Claudia Bisschops een herinneringsvaantje. Zij ontvingen het kleinood omdat tijdens de ceremonie hun vader als veteraan, uit dankbaarheid wat hun vader, Väös Pisters betekent heeft 75 jaar geleden.

Schrijen memoreerde dit: “Valkenburg werd in september 1944 bevrijd door de Amerikanen. Een geboren en getogen Valkenburger, Väös Pisters, besluit zich aan te melden bij het Amerikaanse leger. In de maanden die volgen trekt Väös Pisters met de Amerikanen mee Duitsland in om vervolgens nog onder Amerikaanse vlag te dienen in de oorlog in Korea. Na 14 maanden Korea keert Väös Pisters terug naar Valkenburg.
Wij vinden het bijzonder fijn dat vanmiddag de weduwe van Väös Pisters (92 jaar oud)
met haar twee zonen John en Loe Pisters aanwezig zijn.”

De tekst loopt onder de video verder.

https://youtu.be/Z2_mN8cYx3I&rel=0
 
Tegen het einde van de ceremonie werd Bryan Pisters door zijn commandant naar voren gehaald. Pisters kreeg ‘permissie’ om een kamer met het kanon 1849 af te vuren. Helaas lukte dat niet in één keer. Het slaghoedje weigerde dienst. De tweede poging was een succesvolle. Een apart tintje voor Pisters op deze speciale dag voor een Limburgse Jager.
Vanaf zondag ziet u in het programma ‘TV Valkenburg Vandaag’ hoe de ceremonie van de beëdiging in zijn werk ging.
Foto en video Fons Winteraeken, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Lim­burg gaat voor cir­cu­lai­re af­val­ver­wer­king

Programma amateurvoetbal voor zondag 16 februari

Volgend bericht →