Valkenburgse schaatst een thuiswedstrijd.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Valkenburgse schaatst een thuiswedstrijd.

Marion Pepels is gebrand op een beter resultaat dan vorig jaar.De 51-jarige Marion Pepels uit de Plenkertstraat rijdt tijdens Red Bull’s Crashed Ice een thuiswedstrijd. Vorig jaar reed ze ook al de Cauberg af en werd derde tijdens de vrouwencompetitie. Voorwaar een prima prestatie. Dit jaar is ze gebrand op meer.

"Ik train veel bergopwaarts lopen en oefen op sprongen. Je wint enorm veel tijd als je durft te springen in plaats van af te remmen en over de heuveltjes te rijden", aldus Pepels. Voor haar deur eindigt de race. Ze hoopt op de steun van vele Valkenburgers.

"De trainingen op donderdag en vrijdag zijn besloten maar bij de finish aan de Polfermolen verwacht ik medeplaatsgenoten te zien", hoopt Marion Pepels.

"Het parcours is wel heftiger dan vorig jaar maar het gevoel van bergaf schaatsen ken ik nog. Al zal ik bij de eerste afdaling toch wel een beetje ‘vlinders’ in
de buik hebben. Of ik kans maak om te winnen? Ik zal zeker ‘gecontroleerd’ naar beneden schaatsen. Dat betekent: vooral blijven staan!!! Dat is het eerste vereiste", aldus ‘daredevil’ Marion Pepels.

Lees de antwoorden op de 10 vragen aan deelneemster Marion Pepels:

Vraag: ‘Daredevil’ en ijshockeyster Marion Pepels (51 jaar) deed vorig jaar voor het eerst mee aan Red Bull Crashed Ice Valkenburg. Ze werd toen derde in de vrouwencompetitie. Dit jaar doet ze weer mee, nadat ze eerste werd bij de deelkwalificatie. Op donderdag 2 februari om 15 uur gaan de vrouwen de steile helling richting Plenkertstraat af. Begint het al te kriebelen?
Antwoord: Ja, zeker als je het parcours ziet groeien! Deze week sproeien ze er ijs op en dan begint het er weer op te lijken.
Vraag: Hoe bereid je je voor?
Antwoord: Net als vorig jaar met looptraining met veel bergop trappenlopen. Dit jaar is het parcours 200 m langer en dat zul je wel in de benen voelen. Verder ook bij mijn werkgever Laco Glanerbook, waar ik een paar keer het ijs ter beschikking heb (samen met collega die ook meedoet) en vooral op verre sprongen train. Er zitten dit keer veel sprongen in en ik had vooral problemen met de afstand in de sprongen. Je wint enorm veel tijd als je durft te springen in plaats van afremmen en over de heuveltjes rijden.
Vraag: Je vertelde dat jouw oom Harie Herwards ooit op schaatsen de Cauberg af ging in zijn jeugd, toen het een strenge winter was. Jij bent hem vorig jaar achterna gegaan. Hoe zal dat voelen om dit jaar de straat waarin jij woont vanaf een steile helling te bereiken?
Antwoord: Ja, dat is helemaal geweldig! Ik kan uit mijn slaapkamer de brug over de straat zien waar we over heen gaan.
Vraag: Denk je dat je als Valkenburgse toch een voorsprong hebt op je tegenstanders? Vanwege de mentale kracht? Het gevoel van een ’thuiswedstrijd’?
Antwoord: Tja, misschien wel, omdat ik het parcours in de gaten kan houden en al een voorstelling kan maken hoe je de baan moet rijden. Ik kan helaas niet bij de gehele baan, dat kon vorig jaar wel. Nu moet ik het van een afstandje bekijken.
Thuiswedstrijd? Ja, dat is het zeker; de aanloop naar de dag zelf zal wat rustiger verlopen, je bent vlakbij. Ik hoop wel dat er mensen mogen komen kijken; de trainingen en wedstrijden op donderdag zijn ‘besloten’ maar ik hoop dat vooral bij de finish mensen wel mogen kijken. Een aantal vrienden en bekenden willen zeker aanwezig zijn.

Vraag: En heb je een voorsprong op deelnemers die er vorig jaar niet bij waren?
Antwoord: Dat denk ik wel; ik weet wat ik verwachten kan. Ik zal niet bovenaan de track staan en me afvragen: "Waar ben ik aan begonnen"? Het parcour is wel heftiger dan vorig jaar maar het gevoel van bergaf schaatsen ken ik nog. Al zal ik bij de eerste afdaling toch wel weer een beetje ‘vlinders’ in de buik hebben!

Vraag: Hoe groot schat je je kansen in? Waar zul je eindigen?
Antwoord: Dat valt moeilijk te zeggen; er hebben zich 6 vrouwen op vlak ijs gekwalificeerd, en daarvan had ik de snelste tijd. Maar ‘vlak’ ijs heeft niet veel te maken met deze baan. Er is er eentje bij die vorig jaar meegedaan heeft en die bleef ik toen voor. De andere deelnemers ken ik niet, dus ik zal er gewoon het beste van moeten maken, dan zie ik wel hoever ik kom!

Vraag: Welke tactiek zet je in om te winnen?
Antwoord: Ik zal zeker toch wat ‘gecontroleerd’ naar beneden schaatsen; dat betekent vooral: blijven staan!!! Dat is de eerste vereiste. Verder zal ik proberen een goede tijd neer te zetten en hoop ik me voor de finale te kwalificeren. Dat is weer een hele aparte wedstrijd in een heat van 4. Daar moet je een beetje geluk hebben en zorgen dat je voorop ligt. Je kan namelijk gemakkelijk onderuit gehaald worden door je tegenstanders (niet bewust, maar toch…).

Vraag: Wie zal de mannencompetitie winnen?
Antwoord: Ik denk dat het weer een strijd wordt tussen de Croxall broertjes, en de Fin Artu Pihlainen, met wat andere Finnen en Canadezen en paar Zwitsers als zogenaamde ‘darkhorses’. En natuurlijk hoop ik dat de Nederlanders ook een rol kunnen spelen; vooral Glenn Bakx uit Geleen die ik goed ken en in het 1e event in Minneapolis, USA tot de kwartfinale kwam.
Vraag: Zien we je volgend jaar weer terug als de wedstrijd weer naar Valkenburg komt?

Antwoord: Dat………weet ik nog niet! Natuurlijk gaat mijn leeftijd ieder jaar meer meespelen, maar zeg nooit nooit!
Vraag: Veel succes met Red Bull Crashed Ice 2012.

Antwoord: Dankjewel!

Met dank aan Mirthe Smeets en Marion Pepels.

← Vorig bericht

Werkzaamheden in Reinaldstraat opgeschort.

Nieuwe optochtroute voor de kleine optocht.

Volgend bericht →