Valkenburgse vastelaovesposter gemaakt door Jan Vermeer

Voorpagina » Toerisme » Valkenburgse vastelaovesposter gemaakt door Jan Vermeer

Volgende week wordt de zevende Valkenburgse Vastelaovesposter gepresenteerd. De maker dit jaar is oud-prins en oud-wethouder Jan Vermeer. De poster is vanaf donderdag 6 februari gratis af te halen.
Het is een initiatief van vastelaovendinvalkeberg.nl in samenwerking met de gemeente Valkenburg a/d Geul, Brouwerij de Leeuw, Kunst- & Cultuurraad Valkenburg, Rabobank Maastricht & Heuvelland, Schoonheidssalon Nancy Hardy en Deurenberg Media.
Voormalig wethouder van kunst en cultuur, Jan Vermeer, zegt zelf “met gepaste trots om als getogen Valkenburger een bijdrage te mogen leveren aan deze mooie traditie”.
De tekenlessen op het Bernardinuscollege niet meegerekend, is hij een z.g. autodidact. En zo wil hij het ook graag houden. Want met name tijdens deze tekenlessen, waar hij aanvankelijk niet verder kwam dan 6-jes en soms een magere 7, gingen zijn cijfers omhoog naarmate hij, misschien wel uit onmacht, bestaande vormen durfde los te laten. Geen regels, geen wetten, geen specifieke techniek, maar pure passie voor gevonden vormen, kleur, en evenwicht. Maar toch steeds op zoek naar de betekenis en de verklaring daarvan. Gesteund door het groeiende enthousiasme van een van zijn tekenleraren, groeide het zelfvertrouwen om te laten gebeuren wat er gebeurde.
Toch duurde het tot 2018 voordat hij zijn werk durfde te tonen. Aangespoord door het toenmalige lid van de kunst & cultuurraad, Jo van Aken, exposeerde hij 8 grote doeken in de Valkenburgse kloosterkerk. Kort daarna kreeg hij, opnieuw van Jo van Aken, de opdracht om een schilderij te maken als illustratie in de gedichtenbundel “In Vredesnaam”. Bij het schilderen van het doek “Tanks” (1.00 x 1.00 m. acrylverf op linnen) liet hij zich inspireren door het gelijknamige gedicht van Gerard van der Rijst, winnaar van de Elly Blom poëzieprijs in 2018. Daarna bleven de kwasten onaangeroerd. Totdat hij werd gevraagd om de vastelaovesposter van 2020 te schilderen.
Archieffoto TV Valkenburg

← Vorig bericht

Nieuwe huisarts in Schin op Geul

Onderhoud sportvelden uitbesteed

Volgend bericht →