Meest gehoorde woord van de stadsbouwmeester: 'jammer'

Voorpagina » Toerisme » Meest gehoorde woord van de stadsbouwmeester: 'jammer'

Het meest gehoorde woord maandagochtend tijdens de zitting van de stadsbouwmeester in het gemeentehuis over de herbouw van hotel Croix de Bourgogne en de beide dependances Theodoor en Louis was het woord ‘jammer’. Stadsbouwmeester Rob Brouwers gaf daarmee aan niet gelukkig te zijn met diverse ontwerpen die architect Wiel Arets getekend had. De stadsbouwmeester moest maandagochtend een toets doen over de aan hem ingezonden ontwerptekeningen voor de drie genoemde gebouwen. Niets meer en niets minder.
Hotel Croix de Bourgogne
Brouwers heeft moeite met de mansardekap van Croix. Die heeft een te hoge omvang wat betreft de maatvoering. “Heel erg stijl en één grote massa”, aldus de stadsbouwmeester. Verder noemde hij de afwezige gemarkeerde overgang van het ene naar het andere dak. De kap overheerst vindt hij. In het dak van Croix zitten ‘gaten’ zoals hij het benoemde. Daaronder zijn dakterrassen voorzien. “Dat geeft geen goede indruk. Plus ze zijn te zien vanaf het plein. Dat voldoet niet aan de welstandseisen”, aldus Brouwers. Brouwers toetst datgene wat hij voorgelegd krijgt aan de welstandsnota uit 2014, opgesteld door de gemeenteraad.
“Er is nog iets raars aan de tekening te zien. De erker rond de ramen aan het plein komen 30 cm. naar voren. Ook de dakkapellen doen dat. Dat is een toevoeging aan het nieuwe ontwerp dat er vroeger niet was. Waarom doen? Dat is teveel. Dat is jammer”, aldus Brouwers.
Twee dependances
Op de plek waar tot begin dit jaar ‘pand Zink’ stond, wil investeerder 2Rocks een dependance bouwen dat de naam ‘Theodoor’ zal dragen na de opening. In het verlengde van de flat aan de Dr.Erensstraat wil 2Rocks de dependance ‘Louis’ laten verrijzen. “Beide gebouwen zijn gemoduleerde gebouwen in vijf lagen gebouwd met horizontale composietblok. De ramen zijn horizontaal gericht, terwijl de welstandsnota spreekt van verticaal gerichtheid. Dat is jammer”, aldus Brouwers. Hij zal hierin negatief adviseren aan het College van B&W. Verder vond de stadsbouwmeester dat er geen sprake is van een dakvlak terwijl de markering tussen gevel en dak ontbreekt. Zodoende ontstaat er een andere indeling ten opzichte van de overige bebouwing aan de overkant van het Th.Dorrenplein. “Dat is wel de traditie op dit plein”, zei Brouwers. Het toegepaste materiaal (de mergelcomposiet, red.) en de toepassing van platen voldoet niet aan de criteria uit de welstandsnota. Ook dat wordt een negatief advies van de stadsbouwmeester. Daarmee heeft het woord gehouden. KLIK HIER om het bewuste artikel nogmaals te lezen.
Op genoemde punten zal de stadsbouwmeester een negatief advies uitbrengen aan het College van B&W. Op haar beurt zal het college nog voor de zomer beslissen.
Oude foto van hotel Croix de Bourgogne uit het Beeldarchief Valkenburg
Afbeeldingen Croix en dependances architectenburo Wiel Arets

← Vorig bericht

Militairen trotseren de Emmaberg

Dit zijn de prijzen en lotnummers loterij aspergefestijn

Volgend bericht →