Veel meer antennes in straatbeeld voor 5G-netwerk

Voorpagina » Toerisme » Veel meer antennes in straatbeeld voor 5G-netwerk

Het straatbeeld in Nederland zal de komende jaren veranderen door de toevoeging van tienduizenden 5G-zendmasten. Het kabinet zet in op supersnel internet en verplicht gemeenten de antenne-installaties op openbare plekken te plaatsen. De plannen staan in een voorlopig wetsvoorstel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, meldt het AD. Om het snellere 5G-internet in drukke gebieden te faciliteren zijn de zendmasten en antenne-installaties nodig. Ze worden onder meer geplaatst op lantaarnpalen, in gebouwen en bushokjes.
Vanaf 2022
De antennes zijn op sommige plekken al aanwezig, maar worden nu nog aan het straatbeeld onttrokken. Dat gaat veranderen als er meerdere installaties bij komen. Vanaf 2022 wordt 5G-internet op grote schaal in gebruik genomen en in dat jaar zullen er tienduizenden mobiele antennes zijn bijgekomen. Momenteel beschikt Nederland over 46.000 soortgelijke installaties.
Straling?
Volgens het kabinet is 5G-internet nodig om ’toonaangevende diensten’ te kunnen bieden, zoals zelfrijdende auto’s. Vraagtekens zijn er nog over mogelijke gezondheidsrisico’s van de straling van de 5G-antennes. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (van Economische Zaken) en minister Bruno Bruins (van Medische Zorg) is daar vooralsnog geen bewijs voor, maar de straling zal blijven worden gecontroleerd.

← Vorig bericht

Vrijkaarten Rock The Opera onderweg naar winnaars

Macht en heerlijkheid in het katholieke Heuvelland

Volgend bericht →