Veelgestelde vragen over de Touraankomst op 4 juli 2006

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Veelgestelde vragen over de Touraankomst op 4 juli 2006

Kijk hier eerst indien u vragen heeft over de Touraankomst. Staat er geen bevredigend antwoord bij, bel dan met het algemeen info nummer: 043 604 31 84.

Wanneer is het Tour de France-parcours onbereikbaar voor het verkeer

Het parcours wordt op 4 juli om 12.00 uur afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer. U wordt via borden of verkeersregelaars omgeleid. Met uitzondering van het gebied rondom de finish tussen Berg en Vilt zal de route anderhalf uur na de doorkomst van de renners weer worden geopend voor al het verkeer. Het gebied tussen Berg en Vilt op 4 juli wordt om 00.00 uur afgesloten en om 22.00 uur weer opengesteld voor al het verkeer. Op de N278 zal de kruising in Wittem tot ca. 13:00 uur nog opengesteld blijven voor kruisend openbaar vervoer.

Mogen er auto’s langs de routes geparkeerd staan?

Er mogen geen auto’s worden geparkeerd op of aan de doorkomstroute van de renners. U wordt daarom vriendelijk verzocht uw auto een aantal straten verwijderd van het parcours te parkeren. Voertuigen die toch op of aan de openbare weg langs de route worden aangetroffen worden op uw kosten verwijderd. Er worden enkele voertuigen stand-bye gehouden voor het wegslepen van hinderlijk geparkeerde voertuigen, zowel op het parcours als op belangrijke routes voor hulpdiensten.

Is er voldoende parkeerruimte tijdens de wielerevenementen?

Er is extra parkeerruimte gecreëerd in de directe omgeving van het parcours van de verschillende wielerevenementen. Via borden wordt u naar de betaalde parkeerplaatsen geleid. Wanneer het parcours zich niet op loopafstand bevindt wordt u vanaf de parkeerplaatsen met behulp van een pendeldienst naar de juiste plek gebracht. Op de website www.valkenburg.nl kunt u vinden waar de extra parkeerplaatsen zich bevinden.

Is Valkenburg ook met het Openbaar Vervoer te bereiken?

Ja, ook op 4 juli is Valkenburg prima te bereiken met de trein. NS zet extra treinen in om alle bezoekers te kunnen vervoeren. Tussen Maastricht Randwijck– Valkenburg – Heerlen rijden de hele dag lange pendeltreinen. Vanaf Roermond worden extra treinen ingezet. Alle treinen richting Zuid-Limburg rijden op maximale sterkte. Door de grote drukte op 4 juli kunnen langere rijen bij de kaartverkoopautomaten en de loketten ontstaan. Koop dus vooraf uw treinkaartje naar Valkenburg. In de regio zijn regelmatige busdiensten naar Valkenburg en omgeving. Wilt u meer weten over reistijden van het openbaar vervoer? Kijk op www.9292ov.nl.

Ik woon aan het EK-parcours. Kan ik mijn huis bereiken?

In Heerlen wordt het parcours op de dagen woensdag 12, donderdag 13 en vrijdag 14 juli om ongeveer 9.30 – 16.30 afgesloten voor al het verkeer. Het parcours in Berg en Terblijt wordt op vrijdag 14 juli om 16.30 – 19.30 uur en zaterdag 15 en zondag 16 juli om 8.30 – 17.30 uur afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer. U wordt via borden of verkeersregelaars omgeleid. Zodra de wedstrijden zijn afgelopen worden de maatregelen zo spoedig mogelijk afgebouwd. Inwoners van Vilt, Berg en Terblijt worden op het parcours doorgelaten.

Kunnen de gasten van camping Den Driesch op 4 juli de ingang van de camping bereiken?

De dag voor en de dag na de aankomst van de Tour de France is de camping gewoon te bereiken. Op de dag zelf is de camping niet vanuit het centrum van Valkenburg te bereiken, maar vanaf de bovenkant Daalhemmerweg. Men dient wel rekening te houden met vertragingen.

Kan er een bord geplaatst worden met de mededeling dat ons bedrijf via een omleiding bereikbaar is?

Bij normale omleidingen worden er borden geplaatst. In dit geval is dat niet mogelijk aangezien we dan de hele regio Zuid-Limburg moeten gaan bewegwijzeren. Wel krijgen de verkeersregelaars hier uiteraard instructies over mee.

Wat mag ik als ondernemer tijdens Touraankomst en EK?

Gelet op het uitstralingseffect van de wielerevenementen in Valkenburg aan de Geul over de gehele wereld is het begrijpelijk dat u als ondernemer langs de route uw bedrijf extra aandacht wilt geven. De gemeente krijgt dan ook vele vragen van ondernemers over wat ze wel en niet mogen rond de Touraankomst op 4 juli en het EK Wielrennen op 15 & 16 juli.

De regel is heel simpel: u kunt uw bedrijfsactiviteiten gewoon uitvoeren zoals u normaal ook doet. Wilt u hiervan afwijken dan moet u een schriftelijk verzoek indienen bij de gemeente Valkenburg aan de Geul. Een afwijking kan bijvoorbeeld zijn het gebruik van stehtischen (statafels), reclamedragende vlaggen, televisieschermen, kraampjes, merchandising, publiekscatering en dergelijke.

Alle aanvragen voor een vergunning worden afzonderlijk beoordeeld en getoetst op openbare orde- en veiligheidsaspecten. Vooral geldt dat voor de activiteiten langs het parcours. De veiligheid van bezoekers en deelnemers staat uiteraard voorop.

Twijfelt u? Neem dan gerust contact op met de gemeente Valkenburg aan de Geul, telefoon 043 – 6099292. Wij helpen u graag verder.

Blijft de detailhandel in de kern Valkenburg bereikbaar voor winkelend publiek?

Ja, alle winkels blijven bereikbaar. Alleen niet het gemotoriseerd verkeer.

Kan ik mijn kinderen gewoon naar de buitenschoolse kinderopvang brengen en ophalen?

U kunt uw kinderen in Valkenburg en Berg gewoon ophalen. Houd wel rekening met omleidingen en vertragingen.

Kunnen ondernemers die langs de route wonen hun klanten en leveranciers ontvangen?

Ondernemers dienen rekening te houden met bevoorradingen en hun leveranciers hiervan op de hoogte te stellen. Wanneer er geen omleidingsroute beschikbaar is kunnen leveranciers en klanten de onderneming niet per auto of vrachtauto bereiken. De gemeente Gulpen-Wittem bieden de winkeliers deze dag de mogelijkheid om hun openingstijd te verlengen tot 21.00 uur.

Wat zijn de verwachte bezoekersaantallen tijdens de Touraankomst op 4 juli?

Op basis van ervaringen uit het verleden (Touraankomst in 1992 en WK Wielrennen in 1998) worden er langs en rondom het parcours in Nederland ca. 600.000 toeschouwers verwacht. Een groot gedeelte hiervan zal zich concentreren rondom Valkenburg (250.000), andere grote publiekstrekkers zijn naar verwachting de omgeving van Slenaken (Loorberg), Mechelen en Trintelen.

Hoe kan ik het centrum van valkenburg bereiken als ik mijn auto parkeer op de parkeerweilanden op de Emmaberg?

Tussen de parkeerweilanden aan de Emmaberg en de parkeerweilanden aan de Hekerweg zijn busverbindingen naar het station van Valkenburg. Het station is ongeveer 5 minuten lopen van het parcours.

Welke wegen zullen die dag extra druk zijn?

Door de centrale ligging van Valkenburg binnen de Euregio en de grote aantrekkingskracht van de Tour de France op de wielerliefhebber is de verwachting dat zowel uit Duitsland (oosten), België (westen en zuiden) en Nederland (noorden) een aanzienlijke toeloop van publiek te verwachten is. De grote stromen zullen met name te verwachten zijn vanaf de volgende wegen:

A76 (Belgie, westen + Duitsland, oosten);

A2 (Belgie, zuiden + Nederland, noorden);

N278 (Duitsland, oosten + Maastricht/België, westen);

Noorderbrug (Maastricht/België, westen).

De aankomst van de etappe is verwacht rond 17:00 uur, alle activiteiten rondom de aankomst zullen echter ruimschoots van te voren starten. Zo is vanaf 14:00 uur al de doorkomst van de reclamekaravaan gepland. De toeloop van het publiek zal zich naar verwachting al vanaf de vroege ochtend ontwikkelen (naast de mensen die reeds de dag/enkele dagen van te voren richting Valkenburg komen). De verwachting is dat na de reguliere ochtendspits vanaf ca. 10:00 uur de grote toestroom zal plaatsvinden. Deze zal aanhouden tot ca. 15:00 uur.

Is er ook iets geregeld langs de route voor gehandicapten?

Gehandicapten krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van een speciaal voor hun gereserveerd podium waar zij kunnen kijken naar de koers. Het podium is gelegen in het Halderpark voor het gemeentehuis. Voertuigen kan men parkeren op de parkeerplaats achter het gemeentehuis.

Hoe is het geregeld met afvalinzameling op dag van de Touraankomst?

Het ophalen van restafval (witte zak) en GFT voor en tijdens de Tour de France is gewijzigd. Het ophaalschema ziet er als volgt uit:

maandag 3 juli 2006: Broekhem Noord, Emmaberg, De Heek, Hekerbeek en Walem komt te vervallen. Afval wordt ingezameld op zaterdag 1 juli 2006.

dinsdag 4 juli 2006: Sibbe, IJzeren en Valkenburg kern komt te vervallen. Afval wordt ingezameld op zaterdag 8 juli 2006.

Welke buslijnen rijden op 4 juli met een aangepaste dienstregeling?

Diverse buslijnen zullen op 4 juli hinder ondervinden van de Touraankomst. Wij vragen uw begrip voor deze uitzonderlijke situatie. De lijnen rijden tussen 10.00 en 20.00 uur een aangepaste dienstregeling. De aangegeven tijden zijn bij benadering. De busmaatschappijen zullen al het mogelijke doen om de problemen voor u zo minimaal mogelijk te houden.

Overzicht wijzigingen bussen Hermes Groep

Buslijn 33 Sittard – Gulpen:

Tussen 13.00 en 18.00 uur rijdt lijn 33 vanuit Simpelveld, via Nijswiller, tot aan Wahlwiller.

Buslijn 36 Hulsberg – Hoensbroek v.v.:

Rijdt zoveel mogelijk volgens de normale dienstregeling.

Buslijn 40 Heerlen – Gulpen v.v.:

Rijdt de gehele dag niet.

Buslijn 48 Vaals – Gulpen v.v.:

Rijdt de gehele dag niet.

Buslijn 49 Vaals – Valkenburg v.v.:

Rijdt de gehele dag niet.

Buslijn 50 Maastricht – Heerlen, via Valkenburg v.v.:

Lijn 50 rijdt tussen 13.00 en 18.00 uur een halfuursdienst via een andere route. De bus rijdt van afslag 2 (Meerssen) tot aan afslag 4 (Hulsberg) via de A79. Hierdoor komt lijn 50 tijdelijk niet in Valkenburg en Houthem.

Buslijn 53 en 54 Maastricht – Vaals:

Tussen 13.00 en 18.00 uur wordt het traject opgedeeld in twee delen: Maastricht – Gulpen en Vaals – Wahlwiller. We proberen zoveel als mogelijk de reguliere dienstregelingtijden aan te houden.

Buslijn 63 Geleen – Gulpen:

De bus rijdt tussen 13.00 en 18.00 uur vanuit Geleen tot aan de rotonde Hulsberg/A79 en keert dan terug naar Geleen. Lijn 63 komt dus tijdelijk niet in Valkenburg, Schin op Geul, Wijlre en Gulpen.

Buslijn 420 Maastricht – Aken:

Tussen 13.00 en 18.00 uur wordt het traject opgedeeld in twee delen: Maastricht – Gulpen en Aken – Wahlwiller. Deze lijnen rijden de hele dag een kwartierdienst, zowel vanuit Maastricht als vanuit Aken. Deze kwartierdienst proberen wij zo goed mogelijk aan te houden.

Overzicht wijzigingen bussen Limex Connex Groep

Buslijn 55

De bus rijdt volgens diensregeling tot Margraten kerk, daarna rechtstreeks naar Gulpen v.v.

Buslijn 56

De bus rijdt volgens beperkte dienstregeling de normale route Gulpen-Maastricht v.v.

Buslijn 57

Lijn 57 rijdt tot 12.00 uur volgens beperkte dienstregeling: vertrek 11.15 uur Maastricht en Gulpen en vervalt daarna tot 19.00 uur

Buslijn 59-60-158 Maastricht-Eijsden

De lijnen rijden volgens de beperkte dienstregeling.

Buslijn 59-60-158 Maastricht-Valkenburg

De lijnen rijden zoveel als mogelijk volgens beperkte dienstregeling tot Berg en Terblijt kerk

LET OP!!! U dient rekening te houden met gehele en/of gedeeltelijke uitval en/of vertraging van alle bovenstaande buslijnen.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met REISinformatiegroep 0900-9292 (0,70 p/m) of tijdens kantooruren met de klantenservice van Hermes 0900-8212208 (0,10 p/m).

Hoe is het met het beeld van gastvrij Valkenburg?

De aankomst van de Tour de France en het Europees Kampioenschap Wielrennen zijn unieke gebeurtenissen! Voor haar inwoners en de vele wielertoeristen wil de regio Zuid-Limburg deze gebeurtenissen niet onopgemerkt voorbij laten gaan en daarom vinden er voorafgaand aan de aankomst van de Tour de France en het EK in Valkenburg verschillende side events plaats. Voor uitgebreide informatie over de side events kijkt u op www.vvvzuidlimburg.nl of www.valkenburg.nl

Hoe zit het met het eten (het zogenaamde tafeltje dekje) voor bijvoorbeeld de bewoners van Valkenheim?

De maaltijden moeten voor 12.00 uur op de plaats van bestemming zijn, omdat het parcours na dit tijdstip is afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer.

Mijn vraag staat er niet tussen, wat nu?

Houdt u naast deze website www.valkenburg.nl ook de StadHuis-pagina van het Heuvelland Aktueel in de gaten. Hier komen nog meer specifieke vragen en antwoorden te staan. Staat uw vraag er nog steeds niet tussen? Bel dan met het informatienummer, 043 – 6043184.

← Vorig bericht

Bereikbaarheid Valkenburg tijdens de Tour de France

Extra aandacht voor landbouwgewassen in de Kasteeltuin Oud-Valkenburg

Volgend bericht →