Veolia is de nieuwe wind die binnenkort door Limburg gaat waaien

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Houthem » Veolia is de nieuwe wind die binnenkort door Limburg gaat waaien

Een Franse onderneming, waarvan de naam is afgeleid van de Griekse godin van de wind.In het provinciehuis presenteerden deputé Vestjens (Vervoer) en Frank van Zetten (directeur Veolia) de nieuwe openbaar vervoeropzet in onze provincie vanaf 10 december 2006.
In Limburg exploiteren ze al diverse buslijnen o.a. de lijn Eysden-Valkenburg via Berg en Terblijt en een lijn in het Heuvelland (Banholt, Mheer). Ook het taxibedrijf Syswerda, Sittard is hiervan een onderdeel.
Klantgericht werken is het sleutelwoord, waarbij zelfs alle dorpen en dorpjes opgenomen worden in bereikbaarheid met openbaar vervoer, uitgevoerd met bus, trein en regiotaxi’s en dat allemaal voor dezelfde ritprijs als nu geldt.
Door deze klantgerichtheid kan de dienstregeling regelmatig worden aangepast en krijgen ook de chauffeurs inspraak op de uitvoering van de dienst. Ook worden alle aansluitingen gegarandeerd. Het instappen voor gehandicapten wordt mogelijk gemaakt door een lage instap.
Er zijn 240 nieuwe bussen besteld bij VDL op basis van een Volvo concept. Hierbij is duidelijk ook gekeken naar het milieu aspect met nog minder vervuiling. Het materieel zal voldoen aan de laatste wettelijke normen.
Veolia is en blijft eigenaar van het materieel.
Naast de overname van alle chauffeurs van Hermes, zijn nog 150 werknemers extra nodig, verdeeld over trein, bus en regiotaxi.
Er komen 180 nieuwe halteplaatsen bij. 10% meer dan nu.
In Valkenburg gaan de bussen stoppen voor het station.
De nieuwe treinen gaan lopen vanaf december 2007 op de Maaslijn (Nijmegen-Roermond) en in de loop van 2008 volgt de Heuvellandlijn (Heerlen-Maastricht). Kaartjes kunnen worden gekocht voor iedere bestemming in Nederland en zijn ook geldig op NS-trajecten.
Op de stations Meerssen, Valkenburg en Voerendaal zullen de bussen direct gaan aansluiten op de trein. De tussenliggende stations (Houthem-St.Gerlach, Schin op Geul en Klimmen-Ransdaal) worden vraagafhankelijk bediend met regiotaxis’s.
De verwachting is, dat jaarlijks 5% meer reizigers gebruik van dit vervoer zullen gaan maken, waardoor de opzet winstgevend zal zijn.
Door de provincie werd een 10 jarig contract met deze vervoerder afgesloten met een totale waarde van 1,2 miljard Euro. In dit contract werd ook een bonus/malus regeling opgenomen.
Met de komst van het rekeningrijden in ons land (3,4 cent per km op diverse trajecten) wordt deze opzet gezien als een pilotproject om het openbaar vervoer weer aantrekkelijk te maken.
De verantwoordelijkheid voor een korrekte uitvoering wordt gelegd in de diverse Limburgse steden en niet op het provinciehuis, om zo klantgericht mogelijk in de regio te kunnen opereren.
Ook zijn er plannen om te komen tot een busverbinding van Weert naar Sittard via Maaseik en diverse plaatsen in Belgisch Limburg.
Ook zal worden ingespeeld op disco’s en grote evenementen met aanbieden van zelfs nachtvervoer met bus en trein.
De halteplaatsen zullen in veel gevallen worden gemarkeerd met een zuil, die digitaal de vetrektijden van de diverse lijnen aangeeft en de aankomsttijd van de bus. De voeding wordt verzorgd met zonnecellen.

← Vorig bericht

Het weer speelde parten bij toernooi

Speeltoestellen voor de Brede School in Broekhem

Volgend bericht →