Verzameling en leven van Leon Mommers (1937-2017)

Voorpagina » Toerisme » Verzameling en leven van Leon Mommers (1937-2017)

Anderhalf jaar na diens dood in 2015 laat Museum Land van Valkenburg deze zomer de kunstverzameling zien van Leon Mommers. Deze expositie geeft niet alleen een beeld van een verzameling maar schetst ook het leven van de verzamelaar zelf. “Het zou voor Leon Mommers een ‘thuiswedstrijd’ zijn,” zegt gastconservator Tom Beckers, kunstliefhebber en vriend van het echtpaar Mommers. “Leon hield van Valkenburg. Zijn zus woont er nog en zijn beste vriend Lei Molin heeft er gewerkt en gewoond.”
Leon Mommers begon met het verzamelen van kunst in 1969. Hij was toen leraar werktuigbouwkunde aan een MTS in Rotterdam, later werd hij docent op de Academie Mens Arbeid in Tilburg. Mommers verzamelde met veel passie werken van de Amsterdamse Limburgers: Molin, Lataster, Diederen, Defesche en Van Soest. Later kwamen er werken bij van kunstenaars als Kuijpers, Berkulin en Teeken. Toen zijn verzameling gaandeweg groter werd, begon hij eind jaren tachtig met kunstbemiddeling: ‘Leon Mommers Moderne Kunst’, aanvankelijk in Middelbeers, later in Maastricht.
Na zijn overlijden in 2015 is een deel van de collectie Mommers op diverse plaatsen goed terechtgekomen, zegt Tom Beckers: “Leon heeft altijd aangegeven dat hij de kunst voor de duur van zijn leven in bruikleen had, hij was slechts beheerder. ‘Kunst is immers gemaakt om gezien en gevoeld te worden en niet om jaren in een donkere opslag te verstoffen’, was zijn standpunt.”
De expositie wordt geopend op zondag 16 juli, 15.00 uur door Thei Voragen (vriend en vm. directeur Museum Van Bommel Van Dam, Venlo) en is te zien tot en met 8 oktober 2017.


 

← Vorig bericht

Boom valt spontaan om

Vervolgbijeenkomst sluiting kerncentrale Tihange

Volgend bericht →