Wateroverlast: Veteranen verlenen hulp in de pastorie

Voorpagina » Nieuws » Wateroverlast: Veteranen verlenen hulp in de pastorie

De groep veteranen uit Parkstad heeft dinsdag geholpen om de pastorie van pastoor Jansen uit te ruimen. De groep is al vanaf afgelopen vrijdag in Valkenburg aan het werk. In de eeuwenoude kerk is nog veel werk te verrichten. Frederic Lebouille coördineert de werkzaamheden.

Geen heaters
De houten vloer van het altaar van de ‘oude kerk’ is gelicht. “Dat is de eerste keer sinds de verbouwing van 1900,” zegt Lebouille. “Het stond hier binnen no-time onder water. We hebben de grote blazer aangezet, niet de heaters want dat mag niet, om het gebouw en ook dit deel van het altaar langzaam te laten drogen. Nu de vloer er uit is, valt de schade hier mee.”

Kerkstraat pastorie

Kerkbanken
Er is nog heel veel werk te doen, ondanks dat de banken provisorisch zijn teruggezet. “Zaterdag hebben alle vrijwilligers – circa 60 – onvoorstelbaar veel werk verzet. Alle banken eruit, gepoetst en weer teruggeplaatst. De houten vlonders waren verwoest. Die komen niet meer terug. Over een tijd bekijken we hoe de banken op de vloer vastgezet kunnen worden. Daarvoor zal eerst de vloer gereinigd en geboend moeten worden. Maar dat is voor later zorg,” aldus Lebouille. De woning van pastoor Jansen wordt vandaag – dinsdag 20 juli – onder handen genomen door de veteranen uit Landgraaf. Er is veel waterschade in de kelders.

Fondsenwerving
Op de vraag of de kerk ‘veilig’ bevonden is, wordt bevestigend geantwoord. “De Monumentenwacht is maandag de kerk komen inspecteren en heeft het gebouw veilig verklaard. Een hele opluchting,” zucht Lebouille, die ook al duidelijk naar de toekomst kijkt. Er zijn ideeën voor fondsenwerving via sociale media. “Daarover zijn nog geen beslissingen genomen. We hebben afgelopen weekeinde al een Facebookpagina gestart met het bankrekeningnummer waar inwoners kunnen doneren voor herstel van de ‘oude kerk’ in het centrum.”

Doneer voor herstel oude kerk
Het rekeningnummer is: NL77 ABNA 0521 954622 o.v.v. Watersnoodramp 2021 t.n.v. Parochie Nicolaas en Barbara.

Foto’s Fons Winteraeken, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Wateroverlast: ‘Same in ’t Leech’ ies hoop veur alle getroffene

Wateroverlast: Vanaf 20:00 uur nieuwe TV Valkenburg Vandaag

Volgend bericht →