Vier Valkenburgse koffiezaken in Top 100

Voorpagina » Toerisme » Vier Valkenburgse koffiezaken in Top 100

Vier Valkenburgse bedrijven staan vermeld in de Top 100 van de koffietest die Misset Horeca organiseerde. Het zijn ‘De Haselderhof’ van Sven Vandewall, ‘Burgemeester Quicx’ bij Château Gerlach van manager Rob Haenen, ‘Bistro Beleef’ aan het Theodoor Dorrenplein en ‘Bij de Jongens’ aan het Berkelplein.
‘Burgemeester Quicx’ uit Houthem steeg van plaats 43 naar 33 en De Haselderhof zelfs van van 86 naar plaats 35. Nog niet eerder in deze koffielijst zijn de bedrijven ‘Beleef’ en ‘Bie de Jonges’. Dit staat te lezen in de juryrapporten van Misset Horeca.
Burgemeester Quicx op nummer 33
In de mooi gerestaureerde kasteelhoeve bij Chateau St. Gerlach is Burgemeester Quicx gevestigd. Een koffie- en lunchconcept dat onderdeel uitmaakt van het imposante Oostwegel-imperium en is vernoemd naar de voormalige burgervader van Houthem.
Koffie: (lungo) € 2,40
Espresso: € 2,40
Cappuccino: € 2,80
Dat de restauratie een succes is, bewees Burgemeester Quicx door vorig jaar de award voor Mooiste Koffievenue te winnen. De lungo wordt uitgeserveerd op een handgemaakt houten plankje in een dubbelwandig glas. Hij is vol, blijft mooi plakken in de mond en is een beetje stroperig. In het begin is hij aan de bittere kant, na afkoelen komen er echter mooie smaken naar boven. Krachtig en met veel meer diepgang. U proeft dan vanille en anijsachtige tonen.
De Haselderhof genoteerd op plaats 35
Restaurant De Haselderhof is gelegen aan de voet van de historische Kasteelruïne van Valkenburg. Op het terras kijk je uit over het Geulstadje.
Koffie: (lungo) € 2,20
Espresso: € 2,20
Cappuccino: € 2,40
De lungo wordt in een dikke porseleinen kop voorgeschoteld en oogt prachtig. De crema werkt zeer uitnodigend. Het mondgevoel is zacht, niet heel vol. Hij gaat mooi rond en overheerst nergens. De temperatuur is perfect en de smaak is zacht en fruitig. Een heerlijk fris zuurtje voorin en we proeven ergens ook iets van rood fruit en tonen van (gebrande?) noten. De koffie werkt dorstlessend en fris. Hij is zacht, maar niet eenvoudig.
Bistro Beleef staat genoteerd op plek 49
‘Stoer, simpel en zonder poespas; zo kun je Bistro Beleef het beste omschrijven’, zo vermeldt de site. Dat simpel geldt echter niet voor de koffie.
Koffie: (lungo) € 2,20
Espresso: € 2,20
Cappuccino: € 2,40
In de lungo proeven we warme, diepe smaken. De koffie heeft een zomers karakter. Fruitig en fris en tegelijk met zoete achtergrondtonen. ‘Ik denk een beetje aan laurierdrop. Na afkoelen doet de lungo me zelfs denken aan venkelthee’, noteert de vakjury. De latte art op de cappuccino is van het hogere niveau. Belangrijker dan de mooie tekening is dat de koffie ook erg smaakvol is. De koffies worden bovendien geserveerd in elegant en origineel servies. Leuk om hierin de eigenheid terug te zien.
Bij De Jongens op plaats 54
Een zaak die dit jaar pas het levenslicht zag. Bij de Jongens aan het Berkelplein, net buiten het centrum van Valkenburg. Hier staan ‘Tap & Tafel’ centraal, en speelt bier dus een grote rol in de bedrijfsvoering.
Koffie: (lungo) € 2,30
Espresso: € 2,30
Cappuccino: € 2,50
Maar ook koffie en vers gebak zijn een belangrijke factor. Dat zorgt dus voor een mooi debuut in deze lijst. De lungo wordt goed uitgeserveerd in een mooi kopje met water ernaast, zoals het hoort. Qua smaak: in het begin licht zoet en het werkt toe naar een subtiel zuurtje. Met een mooie reuk, wat er voor zorgt dat het met de smaakbalans dus wel goed zit. Dat geldt ook voor het mondgevoel: vol van smaak en het blijft prima plakken. Ook van de espresso worden we blij. De textuur en de dikte van de crema is goed, gesloten, mooi elastisch en glanzend. De smaakbalans is prima; licht zilt en met een zuurtje. Alleen het zoetje is wat moeilijk te vinden. Verder blijft hij goed in de mond hangen.
In de Top 3 van de Missetlijst staan deze bedrijven:
1. Boot Koffie in Amersfoort
2. Capriole uit Den Haag
3. East57 uit Amsterdam
De eerste Limburgse koffiezaak komen we tegen op plaats 11: Coffeelovers De Annex uit Maastricht.

← Vorig bericht

Werk Valkenburgerstraat ligt nog weken stil

Programma zaalvoetbal

Volgend bericht →