Vijf kerstmarkten voor een op en top kerstgevoel

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Vijf kerstmarkten voor een op en top kerstgevoel
De belletjes rinkelen weer, de kerstbomen sieren de hoeken van iedere straat en de eerste vrieskou maakt ook zachtjes zijn intrede. De winter is niet iedereens favoriete seizoen, maar je kan er moeilijk omheen: de kerstperiode is een van de gezelligste tijden van het jaar! En wat is er leuker dan een kerstmarkt te bezoeken tijdens deze koude periode om wat van de kerstwarmte op te snuiven. Warm je handen op aan een heerlijke kopje glühwein, geniet van een bratwurst of maak een rondje op de ijspiste. Met wat geluk neem je ook nog wat kerstcadeautjes mee naar huis. In Europa is er aan kerstmarkten in ieder geval geen gebrek, zowat elke grote stad heeft rond de kerstperiode chalets rond een torenhoge kerstboom verzameld. Wij maken het gemakkelijk kiezen voor jou, en zetten alvast 5 heerlijk gezellige kerstmarkten op een rijtje!

Valkenburg, Nederland

 

Gemeentegrot

Kerststad Valkenburg
Kerststad Valkenburg tovert het Limburgse dorpje Valkenburg om tot een ware kerstbeleving met maar liefst zeven kerstattracties doorheen de hele stad. De hoogtepunten zijn ongetwijfeld de twee kerstmarkten, namelijk de kerstmarkt Gemeentegrot, wat de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa is, en de Kerstmarkt Fluweelengrot, die plaatsvindt in de ruïnes van een oud kasteel. In deze laatste kan je bovendien ook de Kerstman zijn woning – inclusief pakjeskamer – bezoeken, dat je terugvindt tussen de indrukwekkende muurschilderingen, standbeelden en meer dan 50 kraampjes waar je terecht kan voor eten en originele pakjes. Verder kan je ook genieten van de Kerstparade, die twee maal per week door de stad trekt, gaan luisteren naar de grootste zingende kerstboom van Europa, die zich in Santa’s Village bevindt, of deelnemen aan de Route d’Amuse, een culinaire wandeling die je laat proeven van al het lekkers wat de regio je te bieden heeft.

 • Traditionele zoetigheden: Je kan er proeven van de traditionele streekproducten uit de regio aan een van de vele kraampjes
 • Grootte: De markt in de Fluweelengrot biedt alleen al meer dan 50 standjes aan, dus samen met Santa’s Village en de kerstmarkt in de Gemeentegrot, is er een ruim aanbod van deze gezellige chalets!
 • Bezoekers: De Fluweelengrot zelf trekt ongeveer 150.000 bezoekers, het totaal aantal bezoekers voor het hele kerstgebeuren in de stad bedraagt ongeveer 350.000.
 • Toegangsprijs: 5 EUR voor volwassen en 3 EUR voor kinderen. Voor specifieke prijzen voor de afzonderlijke activiteiten kan men best even hun website raadplegen.
 • Openingsuren: De openingsuren zijn verschillend voor de verschillende kerstmarkten, maar ze zijn meestal open tussen 10.00 – 20.00. Voor de exacte openingsuren kan men op de website van de Fluweelengrot en de Gemeentegrot terecht.
 • Hoe kom je er: Er gaan vier treinen tussen het station van Valkenbrug en Maastricht en Heerlen. Er zijn ook treinen beschikbaar vanuit Aken in Duitsland en bussen vanuit Heerlen, Maastricht, Sittard en Vaals.

Antwerpen, België

Bezoek de kerstmarkt in Antwerpen voor een culinaire ervaring; naast het traditionele eten dat je op een kerstmarkt zou verwachten kan je hier ook proeven van Aziatische noedels, Spaanse tapas, Italiaanse delicatessen, Franse oester en natuurlijk de heerlijke Belgische frietjes! Met wat geluk hoor je de Ho Ho Ho van onze gezellige kerstvriend over de kerstmarkt weergalmen en kan je bovendien ook genieten van een van de pop-up concerten die er dagelijks plaatsvinden. Als je op zoek bent naar een unieke kerstervaring kan je een bezoekje brengen aan het Disney ijssculpturenfestival of de Chinese Lichtshow in de Zoo van Antwerpen.

 • Traditionele zoetigheden: De Antwerpse Handjes, de traditionele koekjes en chocolade van Antwerpen in de vorm van een hand, zijn heel het jaar door een lekkernij in Antwerpen, maar worden met de kerstperiode extra in de kijker gezet.
 • Grootte: Er bevinden zich 94 chalets op deze markt.
 • Bezoekers: Geen cijfers beschikbaar
 • Toegangsprijs: De kerstmarkt is volledig gratis
 • Openingsuren: Van maandag tot donderdag van 12.00 – 21.00 uur. Vrijdag van 12.00 tot 23.00 en op zaterdag van 11.00 – 23.00 uur. Zondag van 11.00 – 21.00 uur. Uitzonderingen vallen op 24 en 31 december, wanneer de markt sluit om 18.00. Op 25 december is de kerstmarkt geopend van 12.00 – 21.00 uur en op 1 januari 2015 van 14.00 tot 21.00.
 • Hoe kom je er: De kerstmarkt is gelegen op de het Steenplein, de Suikerrui, de Grote Markt en de Handschoenmarkt. In Antwerpen kan men best aankomen op Antwerpen Centraal Station, dat men vanuit verschillende plaatsen uit België kan bereiken, alsook verschillende Nederlandse steden.

Telgte, Duitsland

Telgte

Kerstmarkt Telgte: Dito-Events
Op de Mittelalterlicher Lichter-Weihnachtsmarkt Telgte, de grootste middeleeuwse kerstmarkt in Duitsland, vindt men geen exotische eetstandjes, maar kan men terecht voor een heerlijke traditionele braadworst. Beleef een echte Duitse Weihnachtsmarkt, wat natuurlijk niet kan zonder een kop glühwein en passende Duitse kerstliedjes. De sfeer is comfortabel, verwarmend en romantisch, en de duizenden lichtjes zorgen voor een sparkelende avond. Neem ook de kids mee, die zich uitstekend kunnen vermaken met een ritje op een van de paarden of op de kinderboerderij. Vergeet nadien vooral niet snel een zitje te bemachtigen in de verwarmde Kerstmis tent om te genieten van een show met jongleurs, tovenaars, vuurspuwers en live bands.

 • Traditionele zoetigheden: Koop zoete noten of je cadeautjes op deze kerstmarkt, en laat ze op 24 december brengen door het Kerstkind, een blond kindje met de vleugels van een engel. De pakjes worden op de avond zelf uitgepakt!
 • Grootte: Meer dan 100 middeleeuwse standjes
 • Bezoekers: 1 miljoen
 • Toegangsprijs: Gratis op vrijdag, 5 euro op zaterdag en 3 euro op zondag
 • Openingsuren: 28 – 30 november, 5 – 7 december, 12 – 14 december, 19 – 21 december. Op vrijdag van 15.00-23.00, op zaterdag van 13.00-23.00 en op zondag van 11.00-20.00
 • Hoe kom je er: In Telgte kan je gemakkelijk geraken met de taxi of auto, er zijn bovendien ook grote parkeerterreinen beschikbaar.

Belfast, Verenigd Koninkrijk

Belfast

Belfast Christmas Market – Christopher Heaney
Dit jaar is de tiende editie van de Belfast Continental Christmas Market, en ze vierden net feestelijk hun opening in de aanwezigheid van de Game of Thrones cast, die in de nabijheid aan het filmen waren en de gezelligheid van de kerstmarkt even kwamen opsnuiven. Op deze markt vind je niet alleen kraampjes met heerlijke Europese delicatessen, maar ook kleurrijke bloemen en planten en zelfs twee bars met live muziek. Kinderen kunnen bovendien ook de grot van de kerstman bezoeken of zelfs een brief naar deze kindervriend versturen – zij die hun brief voor 17 december in de postbus steken mogen ook een antwoord terug verwachten!

 • Traditionele zoetigheden: Aangezien het een continentale kerstmarkt is, ligt de voornaamste focus niet op de Ierse traditie, maar je kan natuurlijk altijd genieten van de Ierse cultuur in een echte Irish Pub.
 • Grootte: Er zijn meer dan 80 hutje, waarvan 30% lokale handelaars zijn.
 • Bezoekers: Er zijn geen exacte cijfers beschikbaar, maar we kunnen alvast zeggen dat het er VEEL zijn.
 • Toegangsprijs: De toegang tot de kerstmarkt is gratis! De grot van de Kerstman kost echter wel £5 per persoon.
 • Openingsuren: 15 november – 21 december. De markt is geopend op maandag – woensdag van 10.00 tot 20.00, op donderdag – zaterdag van 10.00 tot 22.00, en op zondag van 13.00 tot 18.00. De grot van de Kerstman is geopend op maandag – woensdag van 11.00 tot 18.00, donderdag – vrijdag van 11.00 tot 19.00 en op zondag van 13.00 tot 18.00.
 • Hoe kom je er: De kerstmarkt kan gevonden worden voor het stadhuis van Belfast, op de Donegall Square, dichtbij het busstation en de taxistandplaatsen.

Bruneck, Italië

Bruneck

Kerstmarkt Bruneck – Alex Filz
Deze Bruneco Kerstmarkt is een van de meest traditionele kerstmarkten van Italië, inclusief een kerstparade, hoewel hieraan wel een speciale twist gegeven is. Voor de Krampus parade verkleden de 400 deelnemers zich als duivels en wandelen over de Via Bastioni, de belangrijkste straat van het dorp, tot het stadsplein. De parade vindt om de twee jaar op 6 december plaats. De kerstmarkt beschikt over 40 chalets, en is dus aan de kleine kant, maar de producten die je er vindt zijn van uitstekende kwaliteit! Deze kerstmarkt is zelfs deel van de de 5 Originele Zuid-Tiroler Kerstmarken, die een certificaat van Green Event bemachtigden dankzij hun samenwerking met Ökoinstitut Südtirol. Een ander leuk pluspunt is de nabijheid van de skiresorts in de Dolomieten, dus zij die van plan zijn zich op de latten te begeven dit jaar, kunnen deze twee activiteiten gemakkelijk combineren!

 • Traditionele zoetigheden: Panpepato (een traditionele noord-Italiaanse cake gemaakt van amandelen, walnoten, hazelnoten, rozijnen, chocolade en honing), Tirtlan (gefrituurde pannenkoek gevuld met ricotta kaas, aardappelen en bieslook) en Nigglan (gefrituurde deegballetjes gevuld met bessenjam).
 • Grootte: 40 kraampjes
 • Bezoekers: 50.000 bezoekers per jaar
 • Toegangsprijs: De toegang is gratis
 • Openingsuren: De kerstmarkt is geopend van 28 november tot 6 januari. Openingsuren zijn van 10.00-19.00. De Krampus parade vindt plaats op 6 december om 18.00
 • Hoe kom je er: Alle vervoersinformatie is op de website terug te vinden.
← Vorig bericht

Valkenburg bij beste kerstmarkten Europa

Christmas Parade

Volgend bericht →