Villa Diana kreeg Ièreteike Alle Bonhäör

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Broekhem » Villa Diana kreeg Ièreteike Alle Bonhäör

Van Werkgroep Niks aan de HandWerkgroep Niks aan de Hand heeft vrijdag aan de eigenaren Maria Verstappen en Jan van de Bragt van Villa Diana in Broekhem ’t Ièreteike Alle Bonhäör overhandigd. Voorzitter Henk Roelofs overhandigde de mergelplaquette voor de 12de maal in successie.
Niks aan de Hand beloond eigenaren die zich inzetten voor het behoud en herstel van panden die een historische waarde hebben voor Valkenburg aan de Geul.
Enige historische feiten van Villa Diana:

Villa Diana, Broekhem 93 werd in 1902 in opdracht van dhr. Reijntjes gebouwd in een straat met veelal villabebouwing uit de periode 1850 tot 1910. De straat Broekhem lag toen in de gemeente Houthem. De architect is jammer genoeg niet bekend.

Het is een markante villa met mergel als bouwmateriaal. Staat onder Minumentenzorg. Mergeldecoraties in balustradevorm. Boven de voordeur Art Nouveau glas-in-lood vensters. Met name in de frontgevel manifesteren zich de esthetische kwaliteiten

Eclecticisme is het combineren van kenmerken van verschillende bouwstijlen. Dus kenmerken van verschillende stijlen gecombineerd tot een nieuw geheel. Het werd toegepast om een schilderachtig effect te bereiken.

Wat duidelijk is, is dat dhr van den Bragt en mevr. Verstappen een groot gevoel moeten hebben voor het schone van dit huis en de intimiteit van dit gedeelte van Broekhem. Zij hebben met heel veel zorg dit pand zijn oude luister teruggegeven. Het houtwerk van de ramen, de prachtig decoratieve houten deur met afgekante bovenhoeken.

Het linker deel van de frontgevel springt vooruit en loopt uit in een afgestompte topgevel met hierin boogfriezen en twee blinde rondboogvormige vensters. De topgevel is bekroond d.m.v. een smeedijzeren ornament. Ook de west-gevel is mooi in haar eenvoud. Kortom, een juweeltje.

Foto’s Fons Winteraeken, Tv Valkenburg © 2007

← Vorig bericht

Is er meer tussen hemel en aarde ?

Voorstel gratis parkeren op vrijdagavond

Volgend bericht →