Viltse vriendenclub 'de Harries' steunt strijd tegen kanker

Voorpagina » Toerisme » Viltse vriendenclub 'de Harries' steunt strijd tegen kanker

Donderdag 7 juni is het zover. Vriendenclub ‘de Harries’ uit Vilt komt dan een afspraak uit 2014 na tegenover Ralf Woudstra, toen 38 jaar en vader van drie dochters. Hij kreeg in dat jaar, vlak voor hun jaarlijkse vriendenweekeinde, het onheilspellende bericht dat hij kanker had. “We waren met z’n allen behoorlijk down,” vertelt Jeroen Offermans nu, bijna vier jaar later. Ralf ging niet bij de pakken neer zitten, onderging een operatie en vele chemokuren. Gaf meteen aan, dat als hij weer gezond was, hij in 2018 zou doen aan die sportieve uitdaging op de flanken van de beroemde Franse ‘wielercol’ Alpe d’Huez. Steiler en veel langer dan bijvoorbeeld de eigen Cauberg. Zijn wil en doorzettingsvermogen zijn enorm, weet ook inmiddels de rest van de vriendengroep ‘De Harries’ uit Vilt. 
Twee keer eerder had Woudstra, in het kader van de actie ‘Opgeven is geen actie’ in de strijd tegen kanker, al meegedaan aan Alpe D’Huzes: geld ophalen voor het goede doel en als tegenprestatie zes keer die loodzware berg op fietsen. “Je hoeft niet per se te fietsen om je tegenprestatie te doen,” legt Offermans uit. 
Wandelen. Hardlopen. Of gewoon komen aanmoedigen. Woudstra kwam zijn belofte na ter nagedachtenis aan zijn schoonmoeder en andere familieleden die geconfronteerd werden met deze dodelijk ziekte. “Hij vertelde dat zomaar. Wij, als groep, zeiden toen spontaan dat we zouden meedoen!” Voor Ralf is zes keer niet voldoende want als alles goed gaat doet hij er nog een extra klim bij. Zeven keer 14 kilometer klimmen, aan de andere kant zeven keer 14 kilometer dalen. 
Vele chemokuren later kan Ralf het nog allemaal navertellen. Veertien volwassenen en twaalf kinderen – leeftijd 6 tot 15 jaar – gaan begin juni een week richting de Franse Alpen. “Natuurlijk willen we ook samen plezier hebben,” blikt Offermans vooruit. “Maar er zijn zeker momenten dat de emoties bij iedereen loskomen. Ook bij de kinderen. We zijn die dag niet alleen. Duizenden mensen hebben wel een of meerdere redenen om een tegenprestatie te leveren om zo hun dierbaren te gedenken. Met bij elkaar gebrachte geld wordt dan een stevige donatie gedaan voor onderzoek naar het bestrijden van kanker.”
Vanaf het voorjaar moest er natuurlijk regelmatig getraind worden. In groepsverband of individueel. De fysieke uitdaging is enorm. Jeroen, Ralf, Edwin en Richard bijvoorbeeld nemen de fiets, Wendy gaat rennend naar de top en Roy met de overige echtgenotes en de kinderen wandelen veertien kilometer bergop. 
De kinderen hebben, met toestemming van de schoolleiding, een weekje bijzonder verlof gekregen om mee te kunnen doen aan deze unieke actie. Ook zij willen die tegenprestatie leveren en hebben op hun manier ook deelgenomen aan diverse acties. Zij hebben nog geen idee wat ze op die dag mogen verwachten maar kijken reikhalzend uit naar de ‘grote’ dag.
De groep zette zich bijna een jaar lang in om het aangehaalde streefbedrag van 17.500 euro via diverse acties en een heuse benefietavond in gemeenschapshuis Cascade bij elkaar te krijgen. “Dat bedrag hebben we inmiddels bereikt. We proberen bij ons vertrek dit mooie resultaat nog naar 20.000 op te trekken. Allemaal voor het KWF dat onderzoek doet naar kanker en de bestrijding daarvan,” geeft Ralf Woudstra aan.
Bijdragen voor dit goede doel kunnen gestort worden op NL 47 SNSB 0948 6512 61 t.n.v. J.T.H. Offermans e.o.
TV  Valkenburg maakte bij een van de laatste trainingen een reportage die vanaf zondag 20 mei ieder uur zien is in het programma TV Valkenburg Vandaag.
Foto Frits Feuler, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Nieuwe wethouders voor Valkenburg aan de Geul aan de slag

Biologische bestrijding mijt

Volgend bericht →