Visdag voor schooljeugd in Geulpark

Voorpagina » Toerisme » Visdag voor schooljeugd in Geulpark

Op woensdag 15 maart krijgen scholieren van basisschool De Valkenberg, voorheen De Plenkert, een ‘natuurbelevingsles’ in het Geulpark. De ‘les’ duurt van 9 tot 12 uur.
Op die dag zullen zij namelijk kennis maken met de eerste beginselen van de hengelsport. Hiervoor heeft de gemeente Valkenburg aan de Geul vijftig hengels plus toebehoren aangeschaft, die op het plaatselijke Geulstrand zullen worden ingezet. Om de Valkenburgse jeugd aan het vissen te krijgen maakt de gemeente het dit jaar tevens mogelijk dat kinderen tot en met twaalf jaar gratis kunnen hengelen aan het Geulstrand. Zij hoeven hiervoor geen vergunning te kopen, noch de vispas aan te schaffen.
Op 15 maart is het de bedoeling dat de leerlingen eerst via een zogeheten powerpointpresentatie die gegeven wordt door een ervaren hengelaar, informatie over de natuur in en rondom het Geulpark krijgen. Zo zal er onder meer aandacht worden besteed aan de herkenning van vissen, hun gedrag en eetgewoonten. Ook andere dieren zullen aan bod komen, waaronder  vogels en zoogdieren. Daarnaast zal er uitleg worden gegeven over het beheer van het Geulstrand. Na de presentatie gaan leerlingen zelf onderzoek doen naar vissen en andere diersoorten die in het natuurgebied voorkomen. Ter afsluiting gaat de jeugd onder begeleiding van enkele ervaren hengelaars zelf een hengeltje in het Geulpark uitgooien.
De visdag wordt gehouden in het kader van natuurbeleving onder basisscholieren en is een initiatief van de ‘Vrienden van het Geulstrand’;  een kleine groep vrijwilligers die samen met de gemeente Valkenburg aan de Geul bezig is het Geulstrand weer in zijn oude glorie te herstellen. Zo werd in de afgelopen jaren al diverse keren nieuwe vis uitgezet met de bedoeling de uitgedunde populaties weer in evenwicht te brengen.
Foto archief TV Valkenburg

 

← Vorig bericht

Gelijkspel hoogst haalbare voor Walram in topper

School Schin op Geul per 1 augustus a.s. dicht

Volgend bericht →