De opdracht om het deel van Valkenburg-west opnieuw te ontwikkelen, wordt bekeken van de ‘Guest XP’. Dat is de gedachte achter het idee iets te ontwikkelen naar de behoefte  van de gast. “Dus niet allemaal woningen in de Plenkertstraat. Maar bekijken waar behoefte is op die plek”, legt wethouder Carlo Vankan (AB) voor de camera van TV Valkenburg uit. “Bekijken vanuit de gast. Het onderzoek wordt op een later tijdstip stedenbouwkundig aangevlogen. Eerst wordt geprobeerd een verbinding tot stand te brengen tussen bestaand en nieuw”.

Vankan erkent dat er een nieuw thema voor Valkenburg bij zal komen. Er zijn al thema’s als mergelstad, wielerstad, vestingstad, Kerststad en nog enkele. “Met de nieuwe visie van het westelijke deel van het centrum zou het nieuwe thema ‘krijt’ kunnen worden”. Mergel is in dat deel zowel boven- als ondergronds aanwezig. Het onderzoek van bureau Dohmen zal daar ook naar kijken, zegt Vankan.

Bureau Dohmen heeft een toeristische achtergrond. Het beeld zou kunnen ontstaan dat de nieuwe visie overwegend een toeristische invulling zou krijgen. “Daar heb ik een stokje voor gestoken. In de collegevoorstel stond dit te duidelijk vermeld. Dat heb ik tegengehouden. Het zou iedereen op het verkeerde been zetten”. aldus Vankan.

Bureau Dohmen gaat voor het samenstellen van de nieuwe visie en thema gesprekken aan met ‘onafhankelijke mensen’ in een zogenaamde Charette-groep. Bestaande uit 12 mensen die geen binding met het westelijke deel van het centrum hebben. “Anders krijg je al heel snel dat de deelnemers weer voor hun deur gaan kijken. En dan kom je er niet”, volgens Vankan. Dit principe heeft de gemeente in het verleden ook toegepast in het programma Hart voor Valkenburg met het centrumplan.

TV Valkenburg heeft de samenstelling van de Charettegroep opgevraagd. Dit is de invulling van die groep:
– Iemand met Valkenburg brede kennis;
– Iemand met kennis van toerisme en economie in Valkenburg;
– Wethouder van economie en toerisme;
– Iemand met kennis van de historie van Valkenburg;
– Senior level persoon van de VVV;
– Iemand met kennis van de ruimtelijke ordening in Valkenburg;
– Een echte Valkenburger, welke het Valkenburgse DNA door de aderen stroomt;
– Een Valkenburger vanuit een jongere generatie;
– Iemand vanuit het bestuur BIZ Valkenburg;
– Een succesvolle Limburgse ondernemer.

De nieuwe visie zou volgens Vankan in juni van dit jaar op tafel liggen.
Vanaf zondag ziet en hoort u in het programma TV Valkenburg Vandaag wethouder Vankan uitleg geven aan het begrip DNA.

Foto Fons Winteraeken, TV Valkenburg