Valkenburg verbiedt oplaten plastic ballonnen

Voorpagina » Toerisme » Valkenburg verbiedt oplaten plastic ballonnen

Valkenburg aan de Geul verbiedt het oplaten van plastic ballonnen en ander feestartikelen van plastic. De meerderheid van de gemeenteraad stemde maandag voor een aanpassing van de A.P.V.
Luchtballonnen
In de gemeente Valkenburg aan de Geul mogen geen plastic ballonnen meer opgelaten worden. Dat betekent concreet dat er wel ballonnen gebruikt mogen worden bij festiviteiten zoals bij de opening van de vastelaovend. Maar de ballonnen mogen niet het luchtruim kiezen. “De ballonnen moeten uiteindelijk in de plastic zak terecht komen. En niet in de natuur”, aldus burgemeester Jan Schrijen in zijn beantwoording van vragen. Onder het verbod van plastic luchtballonnen valt ook alle andere plastic feestmateriaal. Zoals plastic confetti, plastic serpentines en het gebruik van spuitbussen met confetti en serpentines van plastic.
Welke soort ballonnen zijn verboden?
Om een beeld te geven welke soort ballonnen niet meer opgelaten mogen worden, geven we een opsomming zoals deze in de A.P.V. omschreven staat: herdenkingsballon, vuurballon, gelukslampion, de Thaise wensballon, papierballon, geluksballon etc. In deze range is een luchtballon bedoeld voor personenvervoer niet bedoeld.
Voedselketen
Stichting Natuur en Milieufederatie Limburg schreef in januari van dit jaar een brief aan alle gemeenten waarin ze duidelijk uiteen zetten waarom er een verbod op plastic feestartikelen die in de natuur terecht kunnen komen, verboden moeten worden. “De rubber in de ballonnen vergaat na jaren maar kan in de tussentijd in de maag van vissen terecht komen”, aldus de federatie. Uiteindelijk komt het in de voedselketen terecht en krijgen mensen minuscule resten van plastic binnen.
Er worden alternatieven aangereikt door de stichting zoals het oplaten van vliegers, het bellen blazen of het gebruik van lampionnen.

← Vorig bericht

Geld voor aanpassing Pr.Beatrixsingel – wel goedkope variant

Houdt Valkenburg aan de Geul zwerfafvalvrij, wordt het motto

Volgend bericht →