Vleermuiswandeling en een frisse ochtendwandeling

Voorpagina » Nieuws » Vleermuiswandeling en een frisse ochtendwandeling

van en door het Limburgs LandschapDe natuurgebieden van Het Limburgs Landschap zijn allemaal opengesteld voor wandelaars.
Om bezoekers te attenderen op bijzonderheden worden er ook excursies georganiseerd. In het weekend van 7 oktober staan weer twee interessante excursies op het programma.
Zaterdagavond 7 oktober: Vleermuiswandeling
Door mergelwinning zijn in Zuid-Limburg veel onderaardse mergelgroeven ontstaan, een soort kunstmatige grotten. Deze grotten bevinden zich ook in de omgeving van de Bergse Heide in het Geuldal tussen Valkenburg en Berg en Terblijt. ’s Winters blijken de onderaardse groeven voor veel vleermuissoorten uit heel Nederland geschikt als locatie voor de winterslaap. Dat komt doordat er in de groeven een nagenoeg constante temperatuur en een hoge luchtvochtigheid heerst. Niet alleen voor vleermuizen, ook voor diverse vlindersoorten en amfibieën zijn het geschikte overwinteringsplaatsen. De groeven zijn ontoegankelijk gemaakt voor mensen omdat vleermuizen in hun winterslaap snel verstoord raken. Alhoewel er tijdens de wandeling dus uitdrukkelijk niet in de groeven naar vleermuizen wordt gezocht, is de aanwezigheid van vleermuizen in de omgeving toch goed te merken. Geuldalgids Chrys Steegmans leidt u door het natuurontwikkelingsgebied Ingendael en het aangrenzende hellingbosgebied de Bergse Heide. Tijdens de excursie komt u van alles te weten over vleermuizen en wellicht zult u ook enkele exemplaren te zien (of te horen) krijgen!
Deze excursie start zaterdagavond 7 oktober om 18.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Hostellerie / Grand Café de Brakke Berg, Wolfsdriesweg 10 te Geulhem/ Berg en Terblijt.
Frisse ochtendwandeling op zondag 8 oktober
Het Ingendael langs de Geul bij Landgoed St. Gerlach en de aangrenzende Bergse Heide zijn aantrekkelijke gebieden om lekker te wandelen. De akkers en graslanden in Ingendael zijn sinds 1996 aan landbouwkundig gebruik onttrokken en teruggegeven aan de natuur. Er lopen nu kleine kuddes Konikpaarden en Gallowayrunderen die ervoor zorgen dat niet het hele gebied dichtgroeit met bos. Er is veel variatie in het gebied ontstaan met bijzondere soorten. Langs de Geul zult u zeker de kleine kaardebol aantreffen en in het hellingbos staan mooie eiken, berken, beuken en haagbeuken. De oude bomen en de afwisseling in soorten zorgen ervoor dat het bos bijzonder vogelrijk is. Op zondag 8 oktober leidt Geuldalgids Henk Waanders u door Ingendael en de Bergse Heide.
Deze excursie start zondagochtend 8 oktober om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Hostellerie / Grand Café de Brakke Berg, Wolfsdriesweg 10 te Geulhem/ Berg en Terblijt.
Beide excursies zijn gratis en duren ongeveer 2 uur. Denk aan stevig schoeisel en eventueel regenkleding.
Let op: in verband met de aanwezigheid van grote grazers in Ingendael mogen honden niet mee met beide excursies!

← Vorig bericht

Kastelen- en monumentenwandeltocht door WSV de Veldlopers

Expositie in de Bibliotheek van Valkenburg

Volgend bericht →