Vliegeniers herdacht aan de Oosterweg

Voorpagina » Toerisme » Vliegeniers herdacht aan de Oosterweg

Ook dit jaar werden door de Kunst en Cultuurraad Valkenburg de gesneuvelden herdacht, die op 29 juni 1943 neerstortten met hun Hallifax bommenwerper aan de Geul, op missie naar het Ruhrgebied. Zeven jonge mensen uit Engeland, Canada en Australië. En dat in het bijzijn van Karel Essers, de man die het vliegtuig zag neerstorten.
Aanwezig bij de herdenking waren: luitenant generaal Skeates van de British Army, wing commander officer Mike Dutton van de Royal Air Force, Mr. Arthur Liewen, voorzitter America/Europe Friendship Association, Luitenant-kolonel Ger Hindriks, waarnemend militair commandant voor Zuid-Nederland en wethouder Claudia Bisschops namens het gemeentebestuur Valkenburg aan de Geul.
Voorzitter Connie Wezeman van de K.C.R. memoreerde in haar toespraak het voorval waarom iedereen op deze plek bijeen was terwijl Claudia Bisschops herinnerde aan de veteranendag in Den Haag. Voor de Engelse gasten sprak zij nog over de Invictus Games opgericht door de Engelse Prins Harry, zelf veteraan. Die spelen worden volgend jaar in Den Haag gehouden. “Hier komen mensen uit landen voor een sportieve meeting bijeen, zelfs uit landen die in oorlogstijd als vijanden tegenover elkaar stonden”, aldus Bisschops.
Karel Essers deelde nog mee dat de zeven gevallen soldaten begraven liggen op het kerkhof aan de Tongerseweg in Maastricht. Zijn kleinzoon Casper sprak namens hem de toehoorders toe.
Frans Croonenberg zong het Nederlands en het Limburgs volkslied en Bartel Boosten van fanfare St.Cornelius Schin op Geul blies The Last Post. Verder waren de schutterskoning en twee secondanten van de Jonge en Oude Nobele Schutterij uit Valkenburg aanwezig en zij verzorgden als eerbewijs het afschieten van 10 kamerschoten.
Foto’s Hein Reuters, TV Valkenburg

← Vorig bericht

TV Gids programma's TV Valkenburg vanaf 30 juni

Quilts expositie Heuvelland bibliotheek Valkenburg

Volgend bericht →