VOC: goede mogelijkheid voor uitbreiding 'blauwe zone'.

|
, , , , , , ,

Gemeente denkt mee over ‘eerste uur gratis parkeren’.Groot omzetverlies in de eerste weken van dit nieuwe jaar, de overlast van diverse bouwplaatsen in het kleine Valkenburgse centrum en de vlucht die de klanten nemen naar andere winkelcentra in naburige plaatsen, heeft maandagavond geleid tot een eensgezinde, strijdbare achterban van de centrumwinkeliers. Voorzitter Ment Lagas van de VOC deelde de vergadering mee dat er ‘hoop gloort’ om tot uitbreiding van de zogenaamde blauwe parkeerzone te komen in het gehele centrum. "Daarbij werd door burgemeester Eurlings meegedacht om in het centrum tot komen tot een gratis eerste uur parkeren voor winkelend publiek:, aldus Lagas. "Daarbij worden Walramplein, Berkelplein en ook Villa Via Nova betrokken".

"De kosten van het instellen van een blauwe zone bedragen € 200.000,=. De gemeente begrote in 2012 € 700.000,=. Het kost ‘maar’ 2 ton bij een parkeerduur van 14 minuten", aldus Lagas.

Wat de Valkenburgse VOC wil is duidelijk:
– inzetten om zo snel mogelijk de blauwe zone gerealiseerd te krijgen voor het gehele centrum;
– goede bereikbaarheid van het hele centrum;
– meer druk op politiek en gemeente om deze eisen gerealiseerd te krijgen.

Daarnaast is de lange witte schutting, door sommigen de Berlijnse Muur genoemd, een doorn in het oog. "Onze plannen om deze schutting te bekleden blijven liggen of worden niet uitgevoerd, om diverse redenen", aldus Ylvi Wouters van de VOC. De schutting is eigendom van Hurks BV en dient om een duidelijke afbakening van de bouwactiviteiten. Leon Rijnders verwoordde zijn ongenoegen over de schutting door te stellen dat deze nog maagdelijk wit is. "De Valkenburgers zijn brave mensen", zei hij.

De hand werd ook in eigen boezem gestoken. "Niet iedereen is lid van de VOC. Dat is wel heel erg belangrijk", aldus de voorzitter. "Alleen zo kunnen we jullie belangen ook goed vertegenwoordigen. Jullie inbreng en ideën zijn belangrijk. Maar wij horen zo weinig van jullie".

Over de omgelegde rijrichting in de Louis van der Maesenstraat was het iedereen snel eens. "Die moet weer omgelegd worden", was het betoog. Reinders legde uit dat hem gezegd is dat de reden ligt in het feit dat de vrachtwagens met puin uit de te graven parkeergarage, via het Th.Dorrenplein richting Louis van der Maesenstraat direct over de Reinaldstraat het centrum uitrijden.

"De omweg die de klanten, komende vanuit westelijke richting, moeten maken is veel te lang, volgens het VOC-bestuur. "Eigenlijk zou de St.Pieterstraat opengesteld moeten worden voor (vracht)verkeer. Daardoor ontstaat een veel kortere en betere route", aldus bestuurslid Reinders.
Foto Fons Winteraeken, Tv Valkenburg © 2014

← Vorig bericht

Gemeentelijk krediet voor centrum ondernemers?

Themabijeenkomst: Gezonde voeding.

Volgend bericht →