Volgende week schoonmaak van de Haldervijver

Voorpagina » Toerisme » Volgende week schoonmaak van de Haldervijver

Dit jaar zijn in de vijver van het Halderpark problemen ontstaan door explosieve algengroei. De hele waterbodem wordt bedekt met een dik pakket van draadalgen. Het regelmatig handmatig verwijderen van de draadalgen heeft geen succes opgeleverd.
Er zijn een twee-aantal oorzaken aan te wijzen:
1. het weer
Door de relatief warme winter zijn niet alle algen dood gegaan. De relatief koude lente heeft algen vervolgens een voorsprong gegeven op de waterplanten. Dit komt doordat algen bij een lagere temperatuur beginnen met groeien.
2. het bronwater
Uit onderzoek door het Waterschap Roer en Overmaas is gebleken dat het bronwater zeer voedselrijk is. Door de continue toevoer van bronwater wordt ook continu voedselrijk water in de vijver gebracht. Hierdoor kunnen algen ongeremd groeien. Daar kunnen de (water)planten niet tegenop.
Wat nu te doen?
Door het uitschakelen van de bronpomp wordt de continue toevoer van voedselrijk water in de vijver stopgezet. De vijver wordt een afgesloten systeem. Hierdoor kan er sneller een evenwicht ontstaan. dat zal op maandag 25 juli plaatsvinden.
Tijdens de grote schoonmaak die in de week vanaf maandag 1 augustus zal plaatsvinden worden eerst zo veel mogelijk algen van het wateroppervlak verwijderd. Vervolgens wordt een groot deel van de vijver leeggepompt. Nadat zo veel mogelijk algen en dode planten verwijderd zijn, wordt de vijver aangevuld met regen- en leidingwater. Dit water is veel schoner dan het bronwater dat nu wordt toegevoegd en zorgt voor betere omstandigheden voor planten en dieren in de vijver.
Na de maatregelen blijft een afgesloten, schoongemaakte vijver met een betere waterkwaliteit achter. De natuur zal vervolgens haar werk gaan doen. De voedselrijkdom van het water zal langzaam verder gaan dalen. Hierdoor zullen planten het steeds meer gaan overnemen van algen. Door het juiste beheer zullen zich niet dezelfde problemen voordoen.
Foto archief tv valkenburg

← Vorig bericht

CDA: Hap-snap-beleid bij herstel van d'n Dwingel?

Drone terug bij eigenaar

Volgend bericht →