Volledige programma voor vrijdag 13 september 2019

Voorpagina » Toerisme » Volledige programma voor vrijdag 13 september 2019

De bevrijding van de voormalige gemeente Valkenburg-Houthem in september 1944 wordt vier dagen vroeger gevierd. “Dit jaar valt 17 september op een dinsdag. En dan werken de meeste mensen”, zegt wethouder Claudia Bisschops. “Daarom wijken wij uit naar de vrijdag ervoor. Op vrijdag de 13de. “We zijn niet bijgelovig”, reageert de wethouder op de datum. “Die dag zijn de meeste mensen vrij”, zegt ze. Een andere reden ligt in het feit dat de re-enactmentgroep Liberty Maastricht op 17 september al bezet was. Op vrijdag vieren circa 20 oud-strijders uit de Verenigde Staten en één veteraan uit het Verenigd koninkrijk mee.
Het juiste en volledige programma vindt u hier:
Het programma begint in Houthem St.Gerlach. Hieronder vindt u het uitgebreide schema van deze dag. De verspreide flyers en bilboards vertonen foute aanvangstijden van de activiteiten. “Onderstaande tijden zijn de juiste”, aldus de gemeente Valkenburg aan de Geul.
10.30 – 12.00 uur: Herdenkingdienst in de Sint Gerlach Kerk te Houthem voor genodigden en bewoners die vooraf digitaal een ticket bestelden. De plaatsen zijn beperkt, dus reageer snel via onze website en bestel uw kaartjes. Deze dienst wordt in goede samenwerking met onze lokale geloofsgemeenschappen, het Platform Wereldburgerschap, de stichting Liberty Maastricht en diverse andere organisaties georganiseerd. Liberty Maastricht presenteert op het terrein van Chateau Sint Gerlach 80 historische Amerikaanse legervoertuigen, materieel en groepen van o.a. soldaten en medisch personeel uit die tijd. De Houthemse Brassband Sint Gerlach geeft een concert op het terrein. Er is de mogelijkheid om kennis te maken met een twaalftal Amerikaanse veteranen. 
12.30 – 13.00 uur: Vertrek van de 80 legervoertuigen en groepen van Liberty Maastricht naar drie dorpskernen. Een programma van activiteiten geïnitieerd door de kern overleggen. In deze dorpskernen worden steeds 25 voertuigen, zangers uit Engeland en diverse groepen re-enactors achter gelaten. Samen met de betreffende dorpskern zorgen zij voor een feest in de kern. Wethouder Claudia Bisschops en de Valkenburger Gijs Tuinman, onderscheiden met de Militaire Willems-Orde en de Bronzen Leeuw begeleiden de tocht naar de kernen. 

Logo 75 jaar bevrijding

De historische legervoertuigen en groepen doen de drie kernen aan via de volgende route: Joseph Corneli Allee, Sint Gerlach, Onderstestraat, Geulweg, Geulhemmerweg, Grotestraat, rotonde 3⁄4, Rijksweg N 590, Monulphusplein (25 legervoertuigen blijven achter), Valkenburgerstraat, Fonterstraat, rechtsaf naar Rijksweg N 590, Kleine Heideweg, Lindenstraat, Franse Steeg, Smitserweg, Bemelerweg, Dorpstraat, Kleine Linde (25 legervoertuigen en groepen blijven achter), Lokerstraat, Bergstraat, Sibbergrubbe, Oud Valkenburgerweg, Strucht, Grachtstraat (plaquette 1), Breeweg, Kerkplein (plaquette 2), Breeweg, Warande, Ljubljanaplein (de laatste 25 voertuigen blijven achter). 
Op de route graag de hele dag de vlag buiten hangen! Onze “bevrijders” vinden het een feest als u ze massaal en uitbundig op de route verwelkomt! 
13.00 – 14.45 uur: FEEST IN DE DORPSKERNEN EN IN HET CENTRUM 
Monulphusplein Berg & Terblijt: Met medewerking van 25 WOII legervoertuigen, diverse WOII groepen re-enactors, zangeres Natasja Harper (Verenigd Koninkrijk) van Liberty Maastricht, DJ Hermsen, het Nachtwachtgilde en andere artiesten. Luister naar verhalen uit die tijd. Zie de voertuigen van toen en het materieel uit die tijd, van kortbij. Praat met de mensen “uit die tijd”. 
Camping aan de Linde, Sibbe: Met medewerking van van 25 WOII legervoertuigen, diverse WOII groepen re-enactors en zanger Johnny Victory (Verenigd Koninkrijk) van Liberty Maastricht. Luister naar verhalen uit die tijd. Zie de voertuigen van toen en het materieel uit die tijd, van kortbij. Praat met de mensen “uit die tijd”. De Sappige Boys treden op en presenteren samen met de artiest van Liberty Maastricht muziek uit die tijd. Trek kleding uit die tijd aan en ga met de WOII legervoertuigen en de re-enactors op de foto. Ook voor kinderen veel te doen. 
Ljubljanaplein Schin op Geul: Met medewerking van 25 WOII legervoertuigen, diverse WOII groepen re-enactors en de Rum & Cola Girls van Liberty Maastricht. Luister naar verhalen uit die tijd. Tijdens de tocht naar het Ljubljanaplein waar de afsluiting plaats vindt, worden er twee plaquettes onthuld voor de gesneuvelde soldaten Mirck in de Grachtstraat en Cook op het Kerkplein. Zie de voertuigen van toen en het materieel uit die tijd, van kortbij. Praat met de mensen “uit die tijd”. Diverse artiesten treden op en maken er op het plein nog een gezellig uurtje van. 
Halderpark, Wilhelminalaan: 600 Jongeren nemen de hele dag deel aan speciale activiteiten die starten in het Openluchttheater en vervolgens diverse historische locaties en displays aan doen. Zoals de schuilkelder van de Gemeentegrot, de Stationnerie, het Gemeentehuis, de Struikelstenen, het kanon in Park Dersaborg, het Museum in het oude Postkantoor, een hospitaaltent, de HH Nicolaas- en Barbarakerk en het Halderpark. Tussen 13 en 14 uur komen de jongeren samen in het Halderpark voor een lunch uit de WOII gaarkeuken. Daarna volgt een herdenkingsdienst in de HH Nicolaas- en Barbarakerk en tot slot voegen ze zich bij de honderden bewoners die de intocht van onze bevrijders omzomen. De activiteiten worden georganiseerd door de werkgroep Vrede Platform Wereldburgerschap en het Stella Maris College maar ook veel andere groepen waaronder Liberty Maastricht doen mee aan deze unieke “belevingstocht”. 
Old Hickory tekening in de gemeentegrot

14.30 – 15.00 uur: Vier Amerikaanse veteranen van de Old Hickory Association, acht veteranen overgebracht door de Best Defence Foundation en één Engelse veteraan worden door burgemeester Jan Schrijen verwelkomd op de speciale Old Hickory Brug aan de Pelerinstraat. Doe mee aan dit welkom en laat onze bevrijders zien hoe trots we op hen zijn. 
15.15 – 16.00 uur: Vanaf de Daalhemerweg de grote intocht van onze “bevrijders” 
80 Historische legervoertuigen uit de WOII tijd, diverse groepen re-enactors met mensen in kleding van die tijd, soldaten met en zonder wapens, medisch personeel, keukenpersoneel en artiesten met muziek uit de tijd van WOII. Zij zorgen voor een zeer unieke intocht. We “beleven” de intocht en route zoals onze bevrijders die in september 1944 hebben gevolgd. Onder de Grendelpoort door naar het centrum. Na een presentatie in de drie dorpskernen stellen alle auto’s en groepen van Liberty Maastricht zich op in de Dorpstraat te Sibbe. Vervolgens trekken zij in karavaan via de Daalhemerweg en het Grendelplein naar de Grendelpoort. De karavaan gaat onder de Grendelpoort door naar de Muntstraat, Berkelstraat, Hovetstraat en eindigt op het Walramplein. Daar zijn de legervoertuigen te bezichtigen en kunt u op de foto, ook met onze veteranen. Tijdens de intocht zullen rond 15.30 uur diverse historische vliegtuigen overvliegen. 
De organisatie verzoekt aan de bewoners en bedrijven aan de route de Nederlandse, Amerikaanse, Engelse en Valkenburgse vlaggen buiten te hangen en met vlaggetjes te zwaaien als de route langs komt. 
16.00 – 20.00 uur: Bevrijdingsfeest Walramplein
Op het podium dat beschikbaar is gesteld door de organisatie van The Brand Revival Night en de ondernemers aan het Walramplein is er een groot feest waarbij “herdenken en vieren” centraal staan.
15.00 – 15.30 uur: Barcley Brothers
15.30 – 15.45 uur: Fly-over historische vliegtuigen
15.30 – 16.00 uur: DJ D-Day
16.00 – 16.30 uur: Opening van het Feest door burgemeester Jan Schrijen, wethouder Claudia Bisschops en een vertegenwoordiger van de stichting Liberty Maastricht
16.30 – 16.50 uur: Natasja Harper 16.50 – 17.10 uur : Johnny Victory
17.10 – 17.30 uur: Rum & Cola Girls
17.30 – 17.50 uur: Belcanto Resonance
17.50 – 18.20 uur: Mannenkoor Walram inclusief bevrijdingslied met Bob Heugen
18.20 – 19.00 uur: Barcley Brothers
19.00 – 19.20 uur: Vocalgroup Joy
19.20 – 19.30 uur: Aftocht Wagens Liberty Maastricht
19.30 – 20.00 uur: Kurkapel Falcobergia
19.30 – 23.00 uur: We vieren 75 jaar vrijheid in de avond 
19.30 Tour of Freedom in Concert in het Openluchttheater
Feestelijk concert van de Fanfare Bereden Wapens met muziek die verwijst naar de meidagen van 1945, maar tevens de veelzijdigheid van de fanfare Bereden Wapens uit Vught illustreert. Het programma varieert van mars- tot popmuziek en alle genres daartussen. Met solistische medewerking van de drie zangeressen van Les Chouettes. Muzikale leiding: ritmeester dirigent Harold Lenssen. Er wordt entreegeld gevraagd.
20.00 – 23.00 uur: Def Americans Johnny Cash Tribute op het Walramplein
20.00 – 22.30 uur: Bevrijdingsfeest op Landal Green Parks op de Cauberg, met bezichtiging van het Tweede Wereldoorlog Amerikaans legerkampement en avondvullend muziekprogramma met DJ D-Day, Natascha Harper, Johnny Victory en The Rum & Cola Girls (Verenigd Koninkrijk).

← Vorig bericht

Valkenburg in het zicht van de vrijheid

Andere Tijden Special: 1944 Bevrijding van zuid-Nederland

Volgend bericht →