Voormalig NAVO-hoofdkwartier opent haar deuren

Voorpagina » Toerisme » Voormalig NAVO-hoofdkwartier opent haar deuren

Het geheime ondergrondse hoofdkwartier van de NAVO bij Maastricht werd in 1992 gesloten. In de tijd van de Koude Oorlog werd hier vanuit het hoofdkwartier de luchtverdediging in de noordelijke helft van West-Duitsland aangestuurd. Bij oefeningen werd ook de coördinatie van lucht- en landoperaties in praktijk gebracht. De sluiting van het ondergrondse militaire ‘dorp’ had aan de ene kant te maken met de ontspanning tussen Oost en West en aan de andere kant met ernstige asbestverontreiniging in het gangenstelsel.
Na de sluiting bleef er door een driedubbele milieuverontreiniging een groot probleem bestaan. Naast de asbestvervuiling was er namelijk ook sprake van grote en illegale ondergrondse stortplaatsen en van olieverontreiniging. Er moest geld komen voor een kostbare saneringsoperatie en ook in technische zin waren er veel problemen. Uiteindelijk kon het gangenstelsel na een intensieve saneringsoperatie van bijna tien jaar weer schoon worden opgeleverd tegen het einde van 2012.
Op dat moment kreeg de eigenaar van de mergelgroeve, Stichting het Limburgs Landschap, de sleutel weer terug en kon een nieuwe fase in de geschiedenis van het complex ingaan. Nu kunnen er rondleidingen worden gegeven door deze ruïne van het NAVO hoofdkwartier. Sindsdien zijn er duizenden bezoekers de toegangspoort gepasseerd.
Vanwege de kerstvakantie zijn er in de ‘NAVO-berg’ op 28 en 29 december om 13.00, 14.00 en 15.00 uur excursies, waarvoor u een ticket kunt kopen. Een groep gidsen, waaronder veel oud-medewerkers staat voor u klaar om de Koude Oorlog te laten [her]beleven.

← Vorig bericht

Paul Stevens te gast in 'Achter de Veurkant'

Drukke laatste kerstmarkt week

Volgend bericht →