Waarom vieren wij Pasen

Voorpagina » Toerisme » Waarom vieren wij Pasen

Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar. “Pasen is eigenlijk een lentefeest. Bloemen gaan bloeien, de zon wordt warmer. Er is licht met Pasen, komende uit de winter. Licht is een bron van kracht, het geheim van leven”, schrijft pastoor Herman Jansen van de HH. Nicolaas- en Barbaraparochie in zijn Paas parochiebrief.
Kruisentocht
De voorbereidingen op Pasen beginnen met de Goede Week voorafgaande aan het feest. Er is Witte Donderdag, Goede Vrijdag (de sterfdag van Jezus), Stille Zaterdag en Pasen. Sinds 15 jaar wordt tijdens Goede Vrijdag in Sint Pieter in Maastricht een processie gelopen, een stille Kruisentocht. De route loopt door de wijk Sint Pieter.
Opstanding uit de dood
Christenen vieren Pasen vanuit hun geloof dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. In de loop der jaren zijn veel niet-religieuze culturele elementen zoals de paashaas, paaseieren en paasvuur toegevoegd aan het paasfeest, waardoor het ook een belangrijk seculier feest is geworden.
Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op een zondag en maandag.
Pasen valt nooit op dezelfde dagen
Er is in de eerste eeuwen na de dood van Christus heel lang geruzied over de exacte Paasdatum. Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Als de volle maan valt op het begin van de lente, mag dat ook. En als de eerste volle maan van de lente op een zondag valt, wordt Pasen de volgende zondag gevierd.
Met Pasen wensen christenen elkaar ‘zalig Pasen’.

← Vorig bericht

'The Messiah' te zien via TV Valkenburg

Par'Course, een nieuwe parel in Valkenburg

Volgend bericht →