Walramplein wordt geheel vernieuwd

Voorpagina » Toerisme » Walramplein wordt geheel vernieuwd

Het Walramplein in hartje Valkenburg wordt geheel vernieuwd. Er komen 62 parkeerplaatsen bij en de oude vestingmuur langs de Geul wordt zichtbaar gemaakt. Indien de gemeenteraad geld beschikbaar stelt voor de realisatie van een openbaar toilet en een bewaakte fietsenstalling, worden beide voorzieningen ook nog aangebracht.
Naar verwachting wordt na de zomervakantie gestart met de werkzaamheden. Jos Bauer: “Het is afhankelijk van de aanbestedingsprocedure die gevolgd moet worden. Daarnaast kunnen we niet werken tijdens de kerstmarktperiode en rond carnaval in verband met het Auw Wieverbal op het terrein”.
Veranderingen
Nieuw wordt de verlegging van de bestaande weg langs het Walramplein. Komende vanuit de Palankastraat kun je het nieuwe parkeerterrein oprijden of je rijdt vlak langs de huizen richting parkeerdek. Deze weg, die eigenlijk als verblijfsgebied is ingericht, wordt ook gebruikt voor de bevoorrading van alle retail en horeca.
Vestingmuur
Aan de Geulkant van het Walramplein komt een nieuwe muur die de oude vestingmuur weer zichtbaar maakt. “We proberen de oude vestingmuur weer zichtbaar te maken. Dat betekent dat we tussen het Walramplein en de bestaande kademuur, de plaats waar enkele jaren geleden bij opgravingen de oude vestingmuur is aangetroffen, een nieuwe mergelmuur gaan optrekken van 1 meter 20 cm. hoog. En buiten deze muur tot aan de Geul, dan zitten we buiten de stadsmuur, brengen we 40 cm. lager een gazon aan vervolgens verlagen we de bestaande kadermuur ook weer met 40 cm.”, aldus Jeroen van Schie van Plangroep Heggen.
De nieuwe muur bevat een aantal ‘steunberen’ waartussen zitelementen zijn opgenomen. Je kijkt naar het vernieuwde Walramplein. Langs de Geul komende vanuit het pad naast hotel Walram kunnen de fietsers langs de nieuwe vestingmuur hun weg vervolgen via de Bogaardlaan richting het westen.
Voortuinen
Op de plantekening ziet u aan de oostkant witte vlakken ingetekend voor de woonhuizen. “Dat zijn voortuinen. Optioneel. Bewoners hebben aangegeven dat ze graag een voortuintje zouden willen op eigen terrein. Die mogelijkheden zijn er en worden verder uitgewerkt in samenspraak met de bewoners. Uitgangspunt is wel dat het kwalitatief beeld van het Walramplein, terugkomt in de voortuintjes. Te denken valt aan een bepaalde eenheid van omheining en aanleg”, voegt Jos Bauer, deelprojectleider voor dit plan toe.
Materialen
“We sluiten aan op het gerealiseerde centrum. De loopstrook krijgt een gebakken tegel en in de rijbaan komt basalt. Het parkeerdeel wordt in een gebakken klinker uitgevoerd in een lang formaat. Lijnen van de parkeervakken worden in gelige klinker of in granietkei uitgevoerd. Dat zoeken we nog uit”, aldus Jeroen van Schie van Plangroep Heggen.
Groenwerkzaamheden
Nog deze maand worden negen gezonde leilindes verplaatst naar het depot en krijgen te zijner tijd een nieuwe plek op het Walramplein. De 12 platanen worden verplant van het Walramplein naar twee alternatieve locaties binnen de gemeente: 9 stuks naar het Berkelplein en 3 stuks naar de Grote Straat in Berg. Met name het uitvoeren van het verplanten van bomen is seizoensgebonden, uit te voeren voor medio april. Ook de kap van bomen dient bij voorkeur te gebeuren buiten de broedtijd.
Nieuw groen
In de conceptplannen is een compleet nieuwe groenstructuur voorzien rondom het Walramplein met een aanplant van 34 nieuwe bomen van formaat, incl. de herplant van 9 leibomen.
KLIK HIER voor meer informatie over de financiering van het plan.
Foto’s Fons Winteraeken, TV Valkenburg © 2017

← Vorig bericht

Info-avond in Broekhem over WhatsApp Buurtpreventie

Klussen voor Wigwam vallei in Houthem?

Volgend bericht →