Wandelen in het Heuvelland

Voorpagina » Nieuws » Sport » Wandelen in het Heuvelland

5-sterrenwandeling op 16 juli in het HeuvellandUNIEKE 5-sterrenwandeling op 16 juli in het Heuvelland van de gemeente Gulpen-Wittem
Op zondag 16 juli 2006 wordt door de Wandelsportvereningen “De Veldlopers” uit Gulpen en “Gregorius” uit Mechelen een unieke 5-sterrenwandeling uitgezet binnen de gemeente Gulpen-Wittem. De parcours lopen daarbij door het 5-sterrenlandschap van het stromingsgebied van de Geul en de Gulp. Het landschap kreeg deze toekenning in augustus 2005 van de Stichting Natuur en Milieu en is daarmee één van de twee toplandschappen in Nederland. Het kreeg deze sterren voor belevingswaarde, voor ecologische waarde, voor cultuurhistorische waarden, voor mogelijkheden voor (natuur)recreatie en voor het unieke karakter van het gebied
Het is een unieke familierondwandeling met afstanden van 8 of 18 km, waarbij onderweg tal van grote en kleine attracties zullen zijn voor jong en oud.
Wie de rondwandeling van 18 kilometer loopt, kan tussen 08.00 en 12.00 uur starten op het bedrijfsterrein van de Gulpener bierbrouwerij, gelegen aan de Rijksweg 16 in Gulpen en loopt hij/zij zowel door het Gulp- als Geuldal.
Het parcours loopt in dat geval vanuit Gulpen naar Karsveld-Slenaken-Eperheide-Mechelen, terug naar de Gulpener bierbrouwerij in Gulpen .
Onderweg zullen de wandelaars in Karsveld op de boerderij van de familie Cransveld worden verwelkomd door de LLTB, die de wandelaars uitgebreid zal informeren over de belangrijke rol van de agrarische bedrijven bij het instandhouden van dit bijzondere cultuurlandschap.
Tevens zal daarbij aandacht worden besteed aan het begruik van de bodem, dat een andere aanpak vereist door de hellingen en beekdalen en de gewassen.
Ook zal het rentmeesterschap nader worden belicht. In Slenaken, nabij hotel Berg en Dal, zal een grote rustplaats worden ingericht waar de volkscultuur de volle aandacht krijgt met streekverhalen door verteller Sjef Brauers.
Tevens worden hier Limburgse volksliedjes gezongen door troubadour Jos Meessen.
Om de inwendige mens te versterken zullen er diverse versnaperingen worden aangeboden tegen vriendelijke prijzen door Hotel Berg en Dal.
Aangekomen in Epen is de volgende attractie.
Hier wordt een streek/versmarkt ingericht waar diverse ondernemers uit het Heuvelland hun streekproducten presenteren met proevereitjes.
Hier wordt de wandelaar tevens de mogelijkheid geboden om deze producten te kopen en is ook hier volop ruimte voor een natje en droogje.
Nadat de wandelaars Epen hebben verlaten en zijn aangekomen in Mechelen worden zij geleid in de richting van A Gen Vogelstang.
Hier zullen een groot aantal natuur en milieu organisaties waaronder Wereld Natuurfonds, Das en Boom, IKL en Staatsbosbeheer acte de présence geven en wordt voor de wandelaars een educatief element ingebouwd. Ook zal een boswachter aanwezig zijn met o.a. geprepareerde dieren.
Ook hier wordt gezorgd voor een muzikale attractie door middel van een kapel en zijn ook hier volop mogelijkheden voor het versterken van de inwendige mens.
Ook is aan de allerkleinsten is gedacht op deze rustplaats.
Naast het versieren van zandtaartmannetjes is er ook een groot springkussen aanwezig.

← Vorig bericht

Verslag Dorpsraadvergadering 12 juni 2006

Oranje sfeer in het centrum

Volgend bericht →