Wandelen met de Stichting Limburgs Landschap

Voorpagina » Nieuws » Wandelen met de Stichting Limburgs Landschap

in Ingendael en op de Bergse Heide

Op zondagmiddag 26 november leiden Geuldalgidsen Wim en Els Derks u door het natuur-ontwikkelingsgebied Ingendael en het aangrenzende hellingbosgebied van de Bergse Heide.

De losbandige Geul

In het Beneden-Geuldal tussen Valkenburg en Houthem ligt het natuurontwikkelingsgebied Ingendael. Een deel van de voormalige landbouwgronden in dit gebied is sinds 1996 eigendom van Stichting het Limburgs Landschap. Het Waterschap Roer en Overmaas kon vanaf die tijd alle oeververstevigingen langs de Geul in Ingendael weghalen. Hierdoor begon de beek zich voor het eerst in misschien wel 1000 jaar (!) weer zijdelings te bewegen. Ze ondermijnt daarbij de oevers, zodat er ook bomen in het water vallen. Zo’n boom ontregelt de hoofdstroom en zorgt voor extra erosie. In de steile oeverwanden kunnen ijsvogels nestelen en op de nieuwe grindbanken kiemen wilgen en elzen. Hierdoor keert het karakteristieke ooibos (bos dat goed tegen overstroming kan), weer langs de Geul terug. Zo ontstaat een dynamisch en natuurlijk beekdallandschap.

Natuurlijke begrazing

Van nature was het Geuldal het domein van grote grazers zoals ree, edelhert, rund, bever, paard en wild zwijn. De meeste van deze dieren zijn al lang geleden uit het gebied verdwenen. Nu lopen er langs de Geul weer kleine aantallen halfwilde paarden en runderen: Koniks en Galloways. In het hellingbos aan de zuidzijde van de Geul komen ook nog reeën voor. Grazers zorgen in de natuur voor afwisseling, ze houden de bosontwikkeling ‘in toom’: de dieren eten jonge boompjes en ‘schillen’ soms ook oudere bomen. Toch houden de grazers de bosgroei niet helemaal tegen, want ze komen niet overal even vaak. Op plaatsen waar ze weinig komen ontstaat struikgewas en bos, terwijl zich elders juist bloemrijke graslanden zonder struiken ontwikkelen. Deze variatie zorgt ervoor dat veel planten- en diersoorten zich thuis voelen in het gebied.

Sporen zoeken

In de gebieden langs de Geul leven veel dieren, maar ze laten zich niet allemaal even goed zien. De dieren laten echter wel sporen achter. Pootafdrukken (ook wel prenten genoemd), uitwerpselen, veren, een hol of een nestje verraden vaak de aanwezigheid van dieren. Gaat u zelf mee op zoek? Dan kunt u tevens de ontwikkelingen naar een natuurlijker beekdal zelf op de voet volgen.

Wanneer en waar?

De excursie start zondagmiddag 26 november om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Hostellerie / Grand Café de Brakke Berg, Wolfsdriesweg 10 te Geulhem/ Berg en Terblijt.

De excursie is gratis en zal circa 2 uur duren. Denk aan stevige schoenen en eventueel regenkleding.

Let op: in verband met de aanwezigheid van halfwilde koeien en paarden in Ingendael mogen honden niet mee met deze wandeling!

← Vorig bericht

De Waterrat wordt in Schin op Geul weer uit de Geul gehaald

Christmas Art Fair in het Streekmuseum in Valkenburg geopend

Volgend bericht →