Wandelpad St.Jansbos afgesloten

Voorpagina » Toerisme » Wandelpad St.Jansbos afgesloten

Langs het kapelletje in Oud-Valkenburg richting St.Jansbos loopt naar rechts een wandelpad met tourniquets door de wei naar de bosrand en sluit daar aan op de andere wandelpaden. Dit pad is plotseling met prikkeldraad afgesloten. Er is overigens nog wel steeds de mogelijkheid om iets verderop de gele paaltjesroute te volgen die bij het bankje uitkomt, maar dat gaat deels over een glibbertrapje.
Bewoners vroegen bij eigenaar Natuurmonumenten waarom het pad afgesloten is.
Frenk Janssen, coördinator van Natuurbeheer, laat weten dat dit perceel in 2018 is overgedragen vanuit Staatsbosbeheer naar Natuurmonumenten als onderdeel van een grotere onderlinge gebiedsruiling. Bij overdracht zijn allerlei zaken besproken over bestaand beheer, doelstellingen en zaken die een rol spelen bij de verschillende percelen. In dit betreffende perceel liep er inderdaad een pad door het weiland heen als doorsteek van de wandelroute. De gele wandelroute loopt in principe door de holle weg en slaat dan rechts af via de trappetjes omhoog door de bosrand richting het bankje met uitzicht.
Incidenten
“In het verleden zijn er nogal wat incidenten geweest tussen het grazende vee en wandelaars die door het weiland de doorsteek namen. Dit is voor alle partijen, zowel de recreant, de eigenaar van het vee en de grondeigenaar, onwenselijk. We voelen ons verantwoordelijk voor de bezoekers in onze terreinen en willen dan ook een veilige en verantwoorde manier van recreëren bewerkstelligen. Om de beoogde natuurdoelstelling van dit perceel (bloemrijke graslanden) te behalen bestaat het beheer van dit weiland uit deels maaien en afvoeren en begrazen met rundvee. We achten het risico te groot dat er wederom onwenselijke situaties ontstaan. In deze context is dan ook de overweging genomen de doorsteek in het weiland te ontmantelen”, aldus Frenk Janssen van Natuurbeheer
De gele route loopt via de holle weg verder via de bosrand waarbij de beleving en de uitzichten hetzelfde blijven. Alleen dan zonder risico van incidenten met grazend vee.
Foto’s Hein Reuters, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Bloemenproject in centrum sneuvelt

B&B Andrea scoort een 9,6 bij Zoover

Volgend bericht →