Christenen vieren met Pasen dat Jezus, de zoon van God, uit de dood is opgestaan.Hij stierf op Goede Vrijdag aan het kruis en in de bijbel staat dat hij drie dagen later uit zijn graf verrees. Pasen valt steeds op een andere datum: de eerste zondag die volgt op de eerste volle maan na het begin van de lente. Pasen is ook een lentefeest.
De natuur vernieuwt zich. De mensen zelf doen dat ook: ze trekken nieuwe kleren aan en lopen er op hun paasbest bij. Kuikens komen uit hun ei, bloemen uit hun knop en hazen krijgen kleine haasjes. Er worden heel wat paaseieren gegeten: geverfde kippe-eieren en chocolade-eitjes in gekleurd zilverpapier.
Na het vasten hadden de mensen vroeger veel zin in een extra eitje en ze hadden dat ook nodig om weer aan te sterken. Ook legden ze eieren op het land of stopten ze in de grond. Zo hoopten ze hun akkers vruchtbaar te maken. Nog steeds verstoppen ouders met pasen beschilderde eieren in de tuin en in de plantenbak. In Vlaanderen halen vliegende kerkklokken de paaseieren uit Rome.
Sommige Nederlandse kinderen weten zeker dat de paashaas ze brengt. In Rusland geven mensen elkaar een versierd ei waarin weer een ei zit waarin weer een kleiner ei zit, enzovoort. Het beschilderen van eieren is in Oost-Europa een kunst apart. De mensen blazen het ei leeg en schilderen er dan prachtige landschappen met piepkleine huisjes, boompjes en beestjes op.
Voorpagina » Nieuws »