Wat zal het DNA van de Plenkertstraat en omstreken zijn?

Voorpagina » Toerisme » Wat zal het DNA van de Plenkertstraat en omstreken zijn?

Met het ter beschikking stellen van een krediet van € 100.000,- wil het college, in op dracht van de gemeenteraad, een stappenplan ontwikkelen voor het DNA van ‘Valkenburg West’. Bureau Dohmen gaat voor € 7500,- dit onderzoek doen. Onder ‘Valkenburg West’ verstaat het college de westkant van de Wilhelminalaan, met een oude garage, voormalige dancing Ahoy en brandweerkazerne, de Plenkertstraat met zijn vele leegstaande panden, het afgebrande kerkgebouw, de Katakomben, het Openluchttheater, het Shimano- en voormalig Leeuwgebouw en de eeuwenoude Vuursteenmijn. Maar ook wordt er gekeken naar de inrichting van het gebied rondom de Valkenier. En het Grendelplein zal ook in deze nieuw op te stellen visie meegenomen worden.
Niet alleen woningbouw, met sociale woningbouw als optie, zegt wethouder Vankan (AB), ook kijkend wat het DNA van Valkenburg West is, voegt wethouder Bisschops (CDA) toe. Zij doelt op het gebruik van mergel en de vroegere toeristische functie van de straat. Wethouder Meijers verduidelijkt dat de Polfermolen niet in de nieuwe visie wordt meegenomen. “De Polfermolen 2.0 zit nu in de fase aanbesteding”. Het eerste resultaat van het Bureau Dohmen zou in de eerste helft van dit jaar aan de gemeenteraad gepresenteerd kunnen worden, verwacht Vankan.
Eerdere plannen
Al meerdere jaren zijn diverse colleges druk doende met de Plenkertstraat en omgeving. Steeds komt het er niet echt van. Het blijft bij het ontwikkelen van visies. Op papier. We herinneren ons het plan Cultuurboulevard in de Plenkertstraat. Waarbij alle culturele attracties als een parelsnoer aan elkaar geregen worden. Dat was in het jaar 2011. Vanaf 2014 is het plan Diepengaerde verder uitgewerkt en gerealiseerd. En in 2019 is het complex Parcourse in gebruik genomen.
De brand in september 2018 in het voormalige protestantse kerkje heeft de ontwikkelingen voor een renovatie en plan van aanpak van de Plenkertstraat in een stroomversnelling gebracht.
Archieffoto TV Valkenburg

← Vorig bericht

Nieuwe website 'Adviesraad Sociaal Domein' online

Receptie Prinses Iris van CV de Boschrave

Volgend bericht →