Wateroverlast: Meetpunten Waterschap zwaar gehavend

Voorpagina » Nieuws » Wateroverlast: Meetpunten Waterschap zwaar gehavend

Een belangrijk deel van de meetpunten van Waterschap Limburg in de Geul en in de Gulp werkt niet meer door de overstroming in de nacht van 14 op 15 juli jl. Dat schrijft de NOS op haar website. De defecten zijn opgetreden door de vloedgolf en niet andersom, is de conclusie.

Valkenburg beschermen tegen wateroverlast is onmogelijk
Het is vrijwel onmogelijk om Valkenburg te beschermen tegen zo’n enorme hoeveelheid regen als bij het noodweer van twee weken geleden naar beneden kwam. “Dat zou te veel vragen van het landschap en de toerismebranche,” zegt Har Frenken van het Waterschap Limburg.
“We hebben 500 waterbuffers in het Heuvelland. Maar 90 procent van het hemelwater is binnen een mum van tijd beneden”, legt Frenken uit. Volgens hem houden de hellingbossen nauwelijks water vast, omdat de ondergrond van steen is. “Een optie is de aanleg van meer waterbuffers in de heuvels. Maar dat stuit op bezwaren,” zegt de bestuurder van het waterschap.

Waarschuwen
Twee van de drie stuwen in de Geul zijn handbediend, de derde wordt automatisch door de meetpunten aangestuurd. Deze stuw werkt daardoor niet meer. Volgens het Waterschap hebben de defecten er niet toe geleid dat het de Veiligheidsregio Zuid-Limburg te laat heeft gewaarschuwd voor de vloedgolf die Valkenburg naderde.

Foto TV Valkenburg

← Vorig bericht

Wateroverlast: Veel verenigingen gedupeerd

Wateroverlast: Benefietconcert voor slachtoffers watersnoodramp

Volgend bericht →