Wateroverlast: “Nu opruimen, maar het seizoen is voorbij”

Voorpagina » Nieuws » Wateroverlast: “Nu opruimen, maar het seizoen is voorbij”

De ravage in het centrum die achtergebleven is nadat het water zich teruggetrokken heeft, is gigantisch. Overal in het afgesloten centrum liggen puin, huisraad, tafels, stoelen, troep, modder, stenen en zelfs stukken straat.

Emmalaan brug

Emmalaan
Het ergst getroffen deel van het centrum is de Emmalaan. Daar is een deel van de straat bij de brug weggeslagen en daardoor instabiel geraakt. Een personenauto ligt in de Geul, een andere bungelt op het randje. Grond is onder de showroom van de voormalige autogarage van Beuken weggespoeld. Het gebouw staat nog.

 

Th.Dorrenplein Leeuw aan de Brug

Th.Dorrenplein
Op het Theodoor Dorrenplein is het een ravage. Vrijdagochtend was er geen stroom voorhanden. Dat zou later op de dag kunnen veranderen. Alle horecazaken zijn ondergelopen. Kelders zijn tot de nok toe gevuld met water en daardoor is voorraad niet meer te gebruiken. Waarschijnlijk is apparatuur die in de kelder stond, ook niet meer te gebruiken. Zoals bij Leeuw aan de Brug, vlak naast de Geulpoort. “De gehele bierinstallatie is onbruikbaar geworden,” vertelde de exploitant. “In de zaak moet alles weg: lambrisering en muren zijn nat, stoelen en tafels zijn weggedreven en de houten vloer is krom. Dit is een ramp. Dat gaat maanden duren voordat de zaak weer beetje toonbaar is. Dit kan einde seizoen betekenen.”

Joy Flowers winkel

Walramplein
Op het Walramplein stond het Geulwater tot een halve meter. Bij Joy Flowers zijn twee grote winkelramen vernield. Het water kreeg daardoor vrijspel in de bloemenzaak. Binnen is het een ravage. Niets staat meer rechtop. Ook in de kelder is alle voorraad nat en niet meer te gebruiken. Wanneer Joris zijn zaak weer kan openen? “Ik weet het niet. Eerst alles eruit, alle mooie bloemen in de container. Het is diep triest,” aldus Ruland.

Grotestraat-c

Grotestraat-centrum
Bij veel horecazaken in de Grotestraat wordt hard gewerkt om de zaken droog te krijgen. Komend weekeinde worden hoge temperaturen verwacht. Ideaal weer voor een terrasje. Dat zit er nu helaas niet in.
De exploitant van cafe ’t Hoekje is voor de tweede keer dit jaar getroffen door wateroverlast. Vlak voor carnaval ook al. “We hebben toen het interieur geheel aangepast en de dure geluidsinstallatie in de kelder geplaatst. Daar is het koel. De kelder staat vol met water. Installatie is dus niet meer te gebruiken.”

Er worden door TV Valkenburg vandaag opnames gemaakt die later uitgezonden worden in een nieuwe TV Valkenburg Vandaag. Het programma wordt via deze website uitgezonden vanwege een stroomstoring op het Th.Dorrenplein.

Foto’s Fons Winteraeken, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Wateroverlast: Centrum afgesloten uit veiligheid

Wateroverlast: Kloosterkerk ook vandaag open voor getroffenen

Volgend bericht →