Wateroverlast: Schoonmaakactie in natuurgebied Ingendael

Voorpagina » Nieuws » Wateroverlast: Schoonmaakactie in natuurgebied Ingendael

Zaterdag 14 augustus was er een schoonmaakactie georganiseerd door Camille Oostwegel, van Oostwegel Collection waar Château St. Gerlach in Houthem onderdeel van is, waarbij het naastgelegen natuurgebied langs de Geul ontdaan werd van plastic en ander afval dat door de Geul is meegevoerd met de overstroming van vier weken geleden.

Via de website maascleanup.nl konden vrijwilligers zich de voorbije weken opgeven, evenals voor vele andere schoonmaakacties die vooral langs de Maas worden gehouden. Men rekende aanvankelijk op zo’n 20 deelnemers voor de schoonmaakactie bij Houthem, maar door de grote belangstelling was het maximum aantal aanmelders al snel bereikt. Dit aantal werd door de organisatie opgehoogd naar 50 en later naar 65, maar ook die extra plekken waren binnen enkele dagen al snel volgeboekt.

Rond 13:00 uur kwamen de meer dan 60 vrijwilligers samen voor het rode hotelgebouw van Château St. Gerlach. Daar stond Camille Oostwegel jr, directeur van Oostwegel Collection die de schoonmaakactie ter plaatse had georganiseerd en zo een steentje wilde bijdragen. Hij reikte aan de deelnemers handschoenen, een Maas Cleanup t-shirt, bidons met water en een afvalgrijper uit. “Bij ons is met de overstroming de kelder van het rode gebouw ondergelopen waardoor er veel schade is ontstaan. Na de overstroming kregen we veel hulp aangeboden, maar voor ons was dat niet nodig. Daarom wilden we wat doen voor het omliggende natuurgebied,” aldus Oostwegel.

Schoonmaakactie in natuurgebied Ingendael

En die hulp was van alle leeftijden, van jonge kinderen tot ouderen, verschillende mensen kwamen met eigen afvalgrijpers aanzetten en men kwam van zowel dichtbij als ver weg. Verschillende inwoners van onder andere Houthem, Valkenburg, Berg en Vilt hielpen mee met opruimen, evenals enkelen uit Susteren, Geleen en Sittard. Maar mensen kwamen ook van verder weg, zoals uit Den Bosch, Utrecht, Zeist en de omgeving van Apeldoorn.

Vanaf het Château waaierden de deelnemers uit over het omliggende natuurgebied Ingendael en de laagste delen van bosgebied Bergse Heide die langs de Geul liggen. Het meeste afval werd gevonden op de oevers van de Geul zelf, maar ook wel verspreid over Ingendael. Een van de deelnemende vrijwilligers vertelde over waar het water was gekomen. “Mensen realiseren zich vaak niet hoeveel water er hier geweest is. Bijna heel Ingendael was met de overstroming één grote watervlakte en stond vrijwel helemaal blank. 24 uur later was van al dat water bijna niets meer te zien. Toen stond alleen in bedding van de Geul het water nog erg hoog.”

Het meeste afval was plastic dat was meegevoerd met het water was blijven hangen aan struiken in het natuurgebied of was afgezet op de oevers van de Geul. Een deel van het plastic was slecht te zien: de weelderige begroeiing versperde het zicht op het eronder liggende afval. “Misschien moeten we in de winter terugkomen wanneer de groene struiken afgestorven zijn of kaal zijn, zodat het plastic beter te zien is.”

Naast het plastic werd er vele grote stukken piepschuim gevonden, materiaal dat als het te lang blijft liggen in bijna een oneindig aantal kleine bolletjes deelt met grote vervuiling tot gevolg. Andere opvallende objecten waren een houten pallet, een rood-wit geleidebaken (gebruikt bij wegwerkzaamheden) en een diamantkoppaal (zwart paaltje met witte en rode reflectoren). Deze zware paaltjes zijn op tal van plekken in het centrum van Valkenburg gebruikt en helemaal naar hier vervoerd door de kolkende watermassa van de Geul.

De schoonmaakactie was een groot succes. Zelfs op moeilijk bereikbare plekken was het afval opgeruimd. “Op een gegeven moment was er niks meer te vinden, alles was al opgeruimd door andere vrijwilligers,” aldus een vrijwilliger. Het succes was ook te zien aan de overvolle afvalcontainer van Château St. Gerlach waarin de deelnemers de vele volle blauwe zakken afval bij terugkomst achterlieten.

Ook de komende weken zijn er nog verschillende schoonmaakacties die vooral langs de Maas gehouden worden waaronder op World Cleanup Day dat op 18 september plaatsvindt. De rest van het jaar zijn er steeds meer mensen die afval dat ze tijdens het lopen tegenkomen oprapen en weggooien.

Foto’s Ro Kunst, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Programma’s vanaf 15 augustus

Autobrand in Sibbe

Volgend bericht →