“We zitten laag bij de grond en genieten van bloemen en gras”

Voorpagina » Toerisme » “We zitten laag bij de grond en genieten van bloemen en gras”

Handbikster Hennie Konz leeft voor haar sport
Ze is er komende zondag, bij het eerste lustrum van de Adelante Challenge op en rond de Geulhemerberg, voor de derde keer bij. Hennie Konz, 63 jaar uit het Midden-Limburgse Heel, kijkt weer vol vertrouwen uit naar de afsluitende wedstrijd van een lang seizoen. De handbikster is sinds de jaren tachtig gehandicapt. “Er was een tumor in mijn linker been geconstateerd. Maar de gevolgen van de bestraling waren desastreus: door een infectie moest mijn been worden geamputeerd,” blikt ze terug op die zwarte periode in haar leven.
Maar bij de pakken neer zitten was er niet bij voor de levenslustige vrouw die voortaan met extra hulp van het thuisfront en derden moest leren leven. In de Adelante kliniek in Hoensbroek, toen nog Lucaskliniek geheten, startte ze met haar lange revalidatie. Mijn arts zei destijds: ‘Als je wilt, ga je sporten! Nou, dat heb ik gedaan!”
Na zo’n forse ingreep op het lichaam is iedereen down, je moet leren met je handicap om te gaan. Niet bij de pakken neer zitten maar vooruit. Dat werd ook het motto van Hennie Konz. “Ik heb toen lang, zeg maar, op een vierkante meter moeten leven. Door de keuze voor het handbiken kom je veel meer buiten. Geniet je van de natuur. Die natuur wordt dus heel belangrijk voor je. Je wordt als het ware een heel ander mens. Handbiken is zeker geen sport voor watjes.”
Velen hebben geen weet van de inspanningen die er opgebracht moeten worden om überhaupt aan wedstrijden als deze te kunnen deelnemen. Wedstrijden in binnen- en buitenland. Er moet hard worden getraind. “Vanaf oktober trainen we binnen. Onze bike gaat op een zogenaamde rollerband waar je het voltage kunt instellen van licht naar zwaarder en heel zwaar! We krijgen trainingsschema’s mee, beschikken over een sportarts en andere medische begeleiders. In het voorjaar gaan we naar buiten en trainen meermaals per week op de weg of op een afgesloten parcours. Voordeel voor ons is dat we kunnen trainen in de Limburgse heuvels. We trainen vaak op een deel van het parcours van de Amstel Gold Race. Daarnaast pushen we onze armkracht via gerichte krachttrainingen!”
Eind juni was er een trainingsstage op de Kaunertaler Gletscherstrasse in Oostenrijk, meldt de website van Adelante-on-wheels. Zeg maar, een voorproefje van wat er komende zondag te wachten staat op en rond de Geulhemerberg. “Zelf was ik op de marathon van Berlijn present met haar handbike,” geeft Konz aan. Woensdag 9 augustus volgde een aantal deelnemers  proeftrainingen op het Valkenburgse parcours.
Het afdalen is niet zonder gevaar en moet geoefend worden, want het gaat hard om sommige stukken. De afdaling van de Brakkeberg is in dat opzicht geen makkelijk deel in de route. “Handbiken is een sporttak die de laatste jaren voor de gehandicapte sporter in opkomst is. Denk aan Tim de Vries, Laura de Vaan en Jetze Plat. Olympisch kampioenen en wereldtoppers! Daar mogen wij dan zondag tussen rijden.”
Hennie Konz is een uitzondering in de wedstrijdgroep die zondag het seizoen afsluit. “Ik zit in een groep met louter dwarslaesie patiënten. Het is niet moeilijk om mij te herkennen: oranje trui, witte helm en maar één been!”
Foto’s afkomstig uit privécollectie van Hennie Konz

← Vorig bericht

Harry Wouters miniveld-voetbaltoernooi

Valkenburg wordt 'hometown' voor Chinezen

Volgend bericht →