Deze week wordt de vrede gevierd

Voorpagina » Toerisme » Deze week wordt de vrede gevierd

Sinds enige jaren houdt het Platform Wereldburgerschap Valkenburg aan de Geul zich bezig met bekendmaking van de Millennium-, nu Duurzaamheidsdoelen, binnen Valkenburg aan de Geul. Naast het steunen van diverse lokale stichtingen die bezig zijn met ontwikkelingssamenwerking wereldwijd, het geven van lessen wereldburgerschap op scholen, en het organiseren van festivals – o.a. Nepal festival – wordt aandacht geschonken aan Vrede. Al drie jaar werd een vredeswake georganiseerd. De eerste keer in het Openluchttheater. Vorig jaar op 21 september 2016, de internationale dag van vrede, in het hart van Valkenburg op het pleintje bij de HH. Nicolaas- en Barbarakerk. Een plek waar dagelijks veel Valkenburgers en gasten langskomen.
Dit jaar organiseert het Platform Wereldburgerschap – gedurende de week van de Vrede – samen met de Kunst en Cultuurraad, de RK kerken aan de Geul, de protestantse Geloofsgemeenschap, de Boeddhistische gemeenschap Kadampa, scouting Valkenburg, stichting Struikelstenen, cultuurcafé d,n Dwingel en Silvertant Erfgoed projecten diverse activiteiten rondom het Thema “Vrede”.
In de week voorafgaande aan de vredesweek krijgen alle basisschoolleerlingen van Valkenburg aan de Geul les over Vrede. Ook krijgen ze een houten hartje mee naar huis waarop ze dan thuis hun vredesboodschap schrijven kunnen. Dit hartje kunnen ze dan in de Vredesweek ophangen aan de Vredesboom voor de HH. Nicolaas- en Barbarakerk in hartje Valkenburg.
De week van Vrede wordt geopend zondag 17 september om 12.30 uur door de vredesvlam te ontsteken bij de Geulpoort. Om 13.30 uur start onder leiding van Jacquo Silvertant, een erfgoed wandeling “Valkenburg bevrijd” langs in de oorlog getroffen punten.
Iedere dag is er een vredeswake van 16.00 tot 20.00 uur. Iedereen kan even stilstaan bij de vlam van vrede en een vredeswens ophangen aan de vredesboom.
Dagelijks zijn in de Kloosterkerk van 16.00 tot 20.00 uur foto’s te bekijken van Valkenburg in oorlogstijd. De tentoonstelling geeft een beeld van de bezetting, van verzet en verraad, van het verblijf in de grotten, van de bevrijding 17 september 1944 en de dagen erna.
Maandag 18 september start om 17.00 uur bij de vredesvlam de wandeling langs de diverse struikelstenen in de stad. De stenen doen ons herinneren aan de Valkenburgse Joodse medeburgers die gedeporteerd en omgekomen zijn in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de wandeling vertelt de stichting meer over de Joodse medeburgers en is ook het boek van Jan Diederen te koop over Joodse families in Valkenburg.
Dinsdag 19 september om 19.00 uur is in de Kloosterkerk de NOS Documentaire van cineast Bart Holscher “Het zijn maar Duitsers” over de Duitse oorlogsbegraafplaats in IJsselstein te bekijken.
Donderdag 21 september vindt vanaf 19.00 uur in de HH. Nicolaas- en Barbarakerk met een interkerkelijke viering de internationale dag van de vrede plaats met medewerking van de Katholieke, Islamitische, Joodse, Protestantse en Boeddhistische geloofsgemeenschappen.
Vrijdag 22 september komt Phema Lhama, die in 2007 als zevenjarig meisje over de sneeuwbedekte Himalaya naar Nepal vluchtte, vertellen over haar ontberingen tijdens deze omzwervingen en haar zoektocht naar vrede.
Zaterdag 23 september vertelt lerares Margriet Jansen over haar jaarlijkse reis naar Calcutta, India waar ze telkens drie weken werkt bij de congregatie van Moeder Theresa. Bij de armste der armen. Alle lezingen starten om 19.00 uur in de Kloosterkerk.
Op diverse plaatsen in onze gemeente is een flyer met het programma verkrijgbaar.

← Vorig bericht

Reactie V.S.P. op open brief kijker TV Valkenburg

Uitslagen bekervoetbal zondag 17 september

Volgend bericht →