Weer koper en lood gestolen aan Mauritiuskerk Schin op Geul

Voorpagina » Toerisme » Weer koper en lood gestolen aan Mauritiuskerk Schin op Geul

Tijdens de laatste zeven maanden is er vijf keer lood en koper gestolen aan de H.Mauritiuskerk in Schin op Geul. Een zorgelijke situatie, aldus het kerkbestuur.
Opsomming
Juni 2019: beperkte schade aan het lood op het dak van de hulpsacristie;
Juli 2019: verwijdering van twee bliksemafvoer leidingen, inclusief beschermmantel aan de straatkant;
November/december 2019: verwijdering met grof geweld van grote hoeveelheden lood op het dak van de sacristie en hulpsacristie. Deze diefstal werd later geconstateerd vanwege een waterlekkage in de sacristie. Schade beloopt circa € 9500,- terwijl de opbrengst amper € 300,- oplevert.
Begin januari 2020: verwijdering met grof geweld van één bliksemafvoer leiding met beschermmantel aan de muur bij het laagste plateau van de graven op het kerkhof.
Eind januari 2020: opnieuw verwijdering van de twee net herstelde bliksemafvoer leidingen inclusief beschermmantel aan de straatkant.  
Maatregelen
Het kerkbestuur heeft van alle diefstallen en vernielingen aangifte gedaan bij de politie. Men heeft uitvoerig overleg gepleegd met de verzekeringmaatschappij voor kerken, ‘Donatus’ genaamd. Een gedeelte van de schade is gedekt, indien de polis wordt uitgebreid.
Een andere optie om diefstal en schade te voorkomen komt wellicht voort uit overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de externe bouwkundig adviseur. Het is niet gemakkelijk om herstel- en renovatiewerkzaamheden aan deze kerk uit te voeren omdat het een Rijksmonument is. Daarvoor gelden strikte regels.
Archieffoto TV Valkenburg 

← Vorig bericht

Huisvuil problemen in Sibbe en Broekhem-Noord

Motie tegengaan gebruik lachgas ingetrokken

Volgend bericht →