Weken van de honingbij in kasteeltuin Oud-Valkenburg

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Oud Valkenburg » Weken van de honingbij in kasteeltuin Oud-Valkenburg

In het kader van het dertigjarig bestaan van de kasteeltuin Oud-Valkenburg worden komende maanden enkele specifieke thema’s van de kasteeltuin benadrukt. Van 3 tot en met 16 juni staat de honingbij daarbij centraal. Tijdens deze weken van de honingbij krijgen bezoekers allerlei extra informatie over dit nuttige dier, zowel in woord als in geschrift.
De mens ontdekte al vroeg het nut van de honingbij. In eerste instantie werden de in het wild levende kolonies van bijen geplunderd omwille van hun honing. Later werden de bijen gecultiveerd en in korven en later in kasten gehouden. In de kasteeltuin is deze evolutie uitgebeeld. Er staan achtereenvolgens een houten kast, die weergeeft hoe bijen eerst in holle boomstammen leefden. Later kwamen er lemen korven en weer later rieten korven voor in de plaats. Nu worden bijen in speciale kasten gehouden. Een bijenvolk kan uit wel 50.000 werksters bestaan, enkele honderden darren en een koningin.
Bijen zijn niet alleen nuttig vanwege de honing, maar ook vanwege hun bestuivende functie. Vaak worden bijen geteeld in de directe nabijheid van boomgaarden. Een ander product dat bijen leveren is de was, waarvan bijvoorbeeld kaarsen kunnen worden gemaakt.
Dit en veel meer informatie kan men opdoen tijdens een bezoek aan de kasteeltuin Oud-Valkenburg, gelegen aan de oprijlaan naar kasteel Schaloen te Oud-Valkenburg. Voor meer informatie over de activiteiten kan men zich wenden tot Servé Roebroek, tel. 043-4591561.

← Vorig bericht

Van klooster naar zorghotel op de cauberg

Wordt het A.H. filiaal nu wel of niet verplaatst naar het terrein Villa Via Nova

Volgend bericht →